Hoeveel verdachten wonen er in uw gemeente?

Van alle gemeentes in Drenthe en Groningen wonen naar verhouding de meeste verdachten van een misdrijf in stad Groningen. Per 10.000 inwoners worden 136 Stadjers ergens van verdacht.

Het gemiddelde van stad Groningen ligt daarmee flink boven het landelijke gemiddelde. Per 10.000 Nederlands worden 107 verdacht van een strafbaar feit. Dit blijkt uit cijfers die het CBS woensdag bekend maakte.

Het hogere gemiddelde van Groningen komt overeen met het beeld in andere steden en grote kernen. Na Groningen kent Assen met 135 verdachten per 10.000 inwoners relatief gezien de meeste verdachten in het Noorden. Ook Emmen zit met 115 boven het landelijk gemiddelde.

In de grotere steden in andere delen van het land is de kans dat de buurman van een strafbaar feit verdacht wordt zelfs nog vele malen groter. Zo kent Amsterdam per 10.000 inwoners 403 verdachten, Rotterdam 375 en Utrecht 272. In Groningen is men zelfs relatief 'braaf'. Andere middelgrote steden zoals Apeldoorn, Enschede en Den Bosch kennen relatief gezien meer verdachten met respectievelijk 211, 154 en 215 verdachten per 10.000 inwoners.

Op het platteland valt op dat vooral in Oost-Groningen relatief gezien veel mensen verdacht worden van een misdrijf. In het Westerkwartier en het noord- en zuidwesten van Drenthe is het aantal verdachten juist heel laag.

Overigens worden in het noorden steeds minder mensen verdacht van een misdrijf. De afgelopen jaren daalde het aantal verdachten in de provincie Groningen bijvoorbeeld van 8970 in 2010 naar 5630 in 2015.

Benieuwd hoeveel mensen in uw gemeente verdacht worden van een strafbaar feit? Bekijk het in de interactieve kaart hieronder:

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.