Hof: ‘Geen nader onderzoek Michael de Vrieze’

Het gerechtshof in Leeuwarden voelt niets voor een nieuw onderzoek naar de zaak rond Michael de Vrieze uit Burum die sinds april 2010 spoorloos is. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat De Vrieze in april 2010 om het leven is gebracht door de 38-jarige Cafer G.

Raadsman Jac Taekema heeft om zo’n extra onderzoek gevraagd. Volgens de advocaat wil zijn cliënt, die momenteel in Turkije verblijft, niets liever dan dat de echte dader wordt gepakt. 

Cafer G. werd in 2013 door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot 12 jaar celstraf wegens doodslag. Het lichaam van De Vrieze is tot op de dag van vandaag niet gevonden. De Vrieze zou in een woning aan de Jupiterstraat in Groningen zijn vermoord. C. woonde daar en ook De Vrieze verbleef er regelmatig. Volgens Taekema had G. geen enkel motief om de Fries te vermoorden.

In de aanloop van de behandeling in hoger beroep werd G. in vrijheid gesteld. Het vonnis van de rechtbank is deels gebaseerd op een grote hoeveelheid bloed die in de woning is aangetroffen. De hoeveelheid duidt op een misdrijf, zo vindt de rechtbank. Nader onderzoek leert echter dat er maar weinig bloed van De Vrieze is aangetroffen. De peiler onder het vonnis viel hiermee weg, waarna G. het proces in hoger beroep in vrijheid mag afwachten. Hij werd echter direct het land uitgezet als ongewenste vreemdeling. G. is in Nederland geboren, maar heeft de Turkse nationaliteit. Turkije levert geen onderdanen uit.

Het hof vindt dat er voldoende onderzoek is gedaan om de zaak in hoger beroep te kunnen behandelen, zo bleek vrijdag tijdens een regiezitting. De behandeling is naar verwachting in het voorjaar van 2017. Of Cafer G. daarbij aanwezig zal zijn, is vooralsnog een vraag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.