Hof: aardige dorpsgenoot moet 20 maanden zitten

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een 34-jarige man uit Midwolda in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar celstraf waarvan 16 maanden voorwaardelijk.

Eerder kreeg de man van de rechtbank in Groningen 30 maanden celstraf waarvan 10 voorwaardelijk opgelegd. Hij was tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

De man drong in juli 2015 een woning binnen van een dorpsgenote. Hij wist dat de vrouw op dat moment alleen thuis was. Hij bedreigde de (zwangere) vrouw die zich verschanste in de keuken, terwijl een 5-jarig kind boven lag te slapen. De man had, zichtbaar voor de vrouw, een mes bij zich een een rol duct-tape. Met dat mes probeerde hij de keukendeur open te wrikken. Na enige tijd wist de vrouw, met haar 5-jarig kind, de woning te ontvluchten en via een buurman alarm te slaan. De verdachte werd niet heel lang daarna in verwarde toestand bij zijn woning aangehouden.

De officier van justitie sprak destijds van een horrorzaak. Opmerkelijk was dat de verdachte in het dorp een goede naam had. De man runt er een onderneming en was zeer actief binnen het verenigingsleven.

Naast de 20 maanden celstraf die hij daadwerkelijk moet zitten, heeft het hof een contactverbond opgelegd met de familie van het slachtoffer en ook mag de verdachte wanneer hij eenmaal weer op vrije voeten is drie jaar lang niet op de sportvelden komen van de plaatselijke voetbalclub. Ook moet hij een schadevergoeding betalen, van in totaal 8000 euro.

Lees ook het rechtbankverslag: de dorpsgenoot

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.