Hof besluit: Primera in Paddepoel hoeft zondag niet open

De Primera in Winkelcentrum Paddepoel in Groningen hoeft op zondag niet open te zijn en mag daar geen boetes voor ontvangen.

Dat maakte het Gerechtshof Leeuwarden dinsdag bekend. Volgens het vonnis van het Hof hoeft de winkel ook op zaterdag van 17.00 tot 18.00 uur niet open te zijn.

Onbetaalde boetes

Gerard Platjouw, eigenaar van de Primera, is een van de winkeliers die boetes ontving omdat hij onder meer op koopzondag dicht bleef. De boetes werden door de Vereniging van Eigenaren opgelegd aan zijn verhuurder Paul Beeres.

Beeres eiste middels de rechter dat Platjouw 10.500 euro, een deel van de boetes, zou betalen. De Groningse rechtbank was het met de verhuurder eens, waarop Platjouw in hoger beroep ging.

Verplichte openingstijden

In het hoger beroep benadrukte Platjouw dat de verruiming van de openingstijden die in 2014 is doorgevoerd, niet met medeweten van de winkeliers is bepaald. Het Hof gaf Platjouw dinsdag gelijk.

Volgens het Hof hoeft de winkelier daarom op de maandelijkse koopzondag en op zaterdag tussen 17.00 en 18.00 niet open te zijn.

Liveblog Fietsenzaak woensdag 22 november om 11 uur

Ook vandaag is er een rechtszaak rondom de zondagsboete op winkelcentrum Paddepoel. Fietsenwinkel Paddepoel Fietsen zou zo’n 62.000 euro moeten betalen.

Het liveblog start rond 10:45 en is te vinden op deze pagina.

Terechte boetes

Het Hof stelde in haar vonnis ook dat de openingstijden van de donderdagse koopavond wel geldig zijn. Platjouw moet boetes die hij heeft ontvangen omdat hij op donderdag eerder dan 21.00 uur dicht ging gewoon betalen.

Reactie verhuurder

Verhuurder Paul Beeres, tevens bestuurslid van de VvE, laat dinsdag desgevraagd weten nog niet op het vonnis te willen reageren. „Ik heb het arrest nog niet gelezen en heb als bijgevolg voorlopig geen commentaar.”

Wel benadrukt hij dat het vonnis niet direct van invloed is op de relatie tussen de VvE en de winkeliers in het winkelcentrum. „Dit is een zaak van huurder versus verhuurder en is daarom niet van toepassing op bredere kwesties van de VvE.”

Reactie huurder

Platjouw is gelukkig met de uitspraak van het gerechtshof. „Ik ben vooral heel blij dat ik nu de vrijheid heb om zelf te bepalen wat goed is voor mijn winkel”, zegt Platjouw.

Dat hij op de donderdagse koopavond wel open moet zijn, neemt de winkelier voor lief. „Ik begrijp dat ik me aan de reguliere openingstijden moet houden.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.