Hof blokkeert pgb-verbod Ommelander gemeenten

GRONINGEN Twaalf Groningse gemeenten mogen van het gerechtshof geen persoonsgebonden budgetten in de zorg weigeren aan inwoners die zorg nodig hebben.

Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald in het hoger beroep van een zaak die gehandicapteninstelling Noorderbrug had aangespannen. De rechtbank in Groningen had Noorderbrug ook al gelijk gegeven.

De twaalf Ommelander gemeenten regelen samen de welzijnswet WMO. De gemeenten willen zo veel mogelijk zorg regelen via instellingen zelf en probeerden het zelf zorg inkopen door burgers middels een pgb te beperken. Zo eisten de gemeenten van Noorderbrug en andere instellingen dat ze geen zorg meer via een pgb zouden verlenen, anders zouden de instellingen geen contract krijgen van deze gemeenten.

Het hof heeft nu bepaald dat het pgb-verbod dat de gemeenten wilden in strijd is met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. ,,Als een burger een pgb wenst te ontvangen moet dat pgb eenvoudigweg worden verstrekt’’, staat in het vonnis.

Bestuurder Marianne van der Harten van Noorderbrug is blij. ,,Hiermee bouwen we aan jurisprudentie. alle mensen die zorg nodig hebben kunnen nu kiezen tussen zorg in natura of een pgb.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.