Hof buigt zich na 2 jaar over dood Nico Leeuwe

Vier jaar na de gewelddadige gebeurtenissen aan het Zuiderdiep in Groningen en ruim twee jaar na het vonnis van de rechtbank buigt het gerechtshof in Leeuwarden zich dinsdag over de dood van Nico Leeuwe.

In september 2011 stierf de toen 65-jarige Leeuwe. Hij werd aangevallen in zijn woning, vastgebonden op een stoel in de kelderbox en mishandeld. Zijn mond was afgeplakt met tape. Hij is vermoedelijk gestikt.

Het Openbaar Ministerie vond dat doodslag dan wel moord niet kon worden bewezen. De juridische kwalificatie moest zijn: diefstal met geweld met de dood tot gevolg. De bijbehorende straf voor de twee verdachten: tien jaar gevangenisstraf per persoon.

De rechtbank zag het anders: doodslag. De twee toen 32-jarige verdachten kregen beiden vijftien jaar cel opgelegd. De rechtbank nam het de twee mannen uiterst kwalijk dat ze Leeuwe mishandelden hem in een hulpeloze toestand achterlieten.

Volgens de rechtbank is het motief roof geweest. Nico Leeuwe zou - zo wilde het verhaal - thuis over veel geld beschikken. Leeuwe stond bekend als de boodschappenman in de rosse buurt van Groningen. De man werd de volgende dag in de kelderbox gevonden met een lege portemonnee.

De vraag is of het Openbaar Ministerie aanhaakt bij het vonnis van de rechtbank (doodslag) of dat het vandaag opnieuw tien jaar celstraf - aanzienlijk lager dus - gaat eisen. Het proces in hoger beroep begint dinsdagochtend om negen uur.

Volg rechtbankverslaggever Rob Zijlstra in de rechtszaal:@zittingszaal14

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.