Hof handhaaft celstraf ontuchtpleger Ulrum

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een 67-jarige man uit Ulrum veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens ontucht.

Van die drie jaar is een jaar voorwaardelijk. Het gerechtshof acht bewezen dat de man gedurende een periode van vijf jaren ontucht heeft geleegd met zijn kleindochter en met een vriendinnetje van haar. Dit gebeurde tussen 2005 en 2010. De ontucht had plaats in de woning van de verdachte, maar gebeurde ook tijdens uitstapjes naar met name de zeehondencrèche in Pieterburen.

De opgelegde straf is gelijk aan de straf die de rechtbank in Groningen in mei vorig jaar aan de man oplegde. Het Openbaar Ministerie had vier jaar celstraf geëist.

Ontkenning

De man was het niet mee eens met zijn veroordeling en ging in hoger beroep. Hij ontkent de beschuldigingen. De verklaringen van de meisjes deed hij af als ‘gekakel’. Het hof noemt de verklaringen evenwel betrouwbaar. Dat de twee slachtoffers elkaar bij het doen van aangifte hebben beïnvloed - zoals de verdediging had aangevoerd - is volgens het gerechtshof niets gebleken.

Tijdens het politieonderzoek werd duidelijk dat de man in het verleden ook zijn eigen kinderen heeft misbruikt. Dit heeft nooit geleid tot een rechtszaak. Ook is bij hem kinderporno aangetroffen. Gedragsdeskundigen deden onderzoek naar de man, maar dat leverde niet veel op. De man weigerde zijn medewerking.

Onrust

De zaak leidde vorig jaar in Ulrum tot onrust. Onbekenden gooiden ruiten van de woning van de verdachte in. Een en ander leidde ertoe dat de echtgenote het dorp heeft moeten verlaten. De vrouw is ook enige tijd verdacht geweest, maar is uiteindelijk niet vervolgd. Burgemeesters in Noord-Groningen hebben bemiddeld bij het vinden van een nieuwe woning.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.