Hof verlengt TBS van Dirk de V.

De tbs-maatregel voor Dirk de V. (67) is conform de eis met twee jaar verlengd. De V. bracht in oktober 1999 Tjirk van Wijk uit Groningen om het leven.

De kans dat De V. ooit weer op vrije voeten komt is nihil. De man geldt als onbehandelbaar en vormt ondanks zijn leeftijd nog altijd een gevaar voor zijn omgeving.

Na zijn veroordeling (14 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging) belandde hij in 2005 in een tbs-kliniek. Een behandeling is nooit van de grond gekomen.

Afzondering

De V. heeft diverse procedures gevoerd om een behandeling af te dwingen, omdat hij meent daar recht op te hebben. Alle pogingen zijn evenwel mislukt. De V. slijt een groot deel van zijn leven een afzondering.

In oktober 1999 bracht hij de toen 27-jarige Tjirk van Wijk in diens woning in Groningen om het leven. Tjirk was een willekeurig slachtoffer. De moord leidde tot veel ophef. De V. was onder strenge voorwaarden op vrije voeten, maar lapte alle afspraken aan zijn laars. Dit werd Tjirk van Wijk fataal.

Inspanningen

Na een lange strijd van nabestaanden erkende het toenmalige ministerie van justitie dat er fouten waren gemaakt. De V. had nooit vrijgelaten mogen worden. Ook werd dankzij inspanningen van de nabestaanden van Tjirk van Wijk het spreekrecht voor slachtoffers op de agenda gezet en werd het spreekrecht later ook ingevoerd.

achtergrond: Het verrotte leven van Dirk de V.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.