Het echtpaar Henk L (56) en Marjan L. (57) uit Zeijen kan binnenkort een uitnodiging van justitie verwachten om zich te melden bij de gevangenis. Dat is de uitkomst van de uitspraak van de Hoge Raad en een jarenlang durend strafproces.

Het echtpaar verduisterde geld van de hoogbejaarde en dementerende mevrouw Rosingh uit Haren. Het echtpaar beheerde de financiën van de welgestelde vrouw. Ze zouden haar voor zo’n 300.000 euro hebben gedupeerd. De Hoge Raad heeft bepaald dat ze samen ruim 242.000 euro moeten inleveren. Daarnaast: 17 maanden en een week (waarvan 6 maanden voorwaardelijk) gevangenisstraf. In de praktijk betekent dit dat het echtpaar ruim 11 maanden gescheiden van elkaar moet zitten.

Einde aan rechtsgang van vele jaren

Met de uitspraak komt een einde aan een rechtsgang die vele jaren heeft geduurd. In 2013 werd aangifte gedaan, in 2014 werd het echtpaar in hun woning in Haren gearresteerd. De rechtbank in Groningen veroordeelde hen in 2016 tot 22 maanden celstraf, in hoger beroep werd de straf door het gerechtshof in Leeuwarden verlaagd en bepaald op 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Hoogste rechtsinstantie

Het echtpaar ging in cassatie bij de Hoge Raad. De hoogste rechtsinstantie kan zich, zo blijkt uit de uitspraak van dinsdag, vinden in de conclusies van het hof: het echtpaar heeft zich schuldig gemaakt aan verduistering.

Wel vindt de Hoge Raad dat een strafkorting van drie weken celstraf op z’n plaats is omdat de rechtsgang veel te lang heeft geduurd. Dat laatste is wat deze zaak kenmerkt: de traagheid. Eerder verleenden om deze reden ook de rechtbank in Groningen en het gerechtshof strafkortingen.

Behandeling nieuwe verdenkingen laten weer op zich wachten

Voor het echtpaar Henk en Marian L. is het verhaal nog niet afgelopen. Zij moeten zich opnieuw voor de rechtbank verantwoorden vanwege de verdenking dat ze ook geld hebben verduisterd van een (inmiddels overleden) echtpaar uit Drenthe. De familie deed hiervan in 2016 aangifte. In oktober 2019 bepaalde het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie ook deze zaak aan de rechter moet voorleggen. Dat is nog niet gebeurd.

Het slachtoffer uit Haren, mevrouw Rosingh, overleed in 2015 op 98-jarige leeftijd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
oplichting