Hoge boetes wegens fraude bij North Refinery in Farmsum

De rechtbank in Groningen heeft forse boetes opgelegd in een milieufraudezaak waarbij North Refinery uit Farmsum betrokken is.

De boetes variëren van 350.000 tot 1,5 miljoen euro. Twee voormalig directeuren zijn veroordeeld tot werkstraffen van 180 en 240 uur en boetes van 75.000 en 100.000 euro.

Met de uitspraak komt een einde aan een slepende rechtsgang. De strafbare feiten dateren uit periode 2006 tot en met 2011. De bedrijven vervoerden afvalolie naar Duitsland waarbij de vereiste papieren werden vervalst. Van de opgelegde straffen is de helft voorwaardelijk.

Sjoemelen met regels

Naast North Refinery, inmiddels failliet, gaat het om de bedrijven Wubben Handelsmaatschappij uit Roosendaal en Oliehandel Koeweit uit Lelystad.

Het vervoer van afvalstoffen is aan strenge regels gebonden ter bescherming van het milieu en de volksgezondheid. Door te sjoemelen met de regels worden die in gevaar gebracht. Daarnaast is er sprake van concurrentievervalsing, zo schrijft de rechtbank in het vonnis.

Kritiek op OM

Het strafproces heeft jaren geduurd. Het geld dat met de malversaties is verdiend moet worden ingeleverd. Het gaat om meer dan een miljoen euro.

De rechtbank uit in het vonnis kritiek op de ‘weinig coöperatieve’ opstelling van het Openbaar Ministerie. Zo uitte de officier van justitie tijdens de rechtszaak beschuldigingen die niet ten laste waren gelegd. Het optreden van de officier van justitie wordt gekwalificeerd als weinig professioneel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.