Hoger beroep: man uit Delfzijl zwaarder gestraft voor verkrachtingen ‘die alle voorstellingen te boven gaan’

In hoger beroep is een 52-jarige man uit Delfzijl voor het gruwelijk verkrachten van zijn echtgenote donderdag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar en negen maanden. De man werd in mei 2015 in Groningen veroordeeld tot vijf jaar cel.

Het Hof vond deze verkrachtingen ‘alle voorstellingen te boven gaan’. Het slachtoffer werd dertien jaar lang verkracht. Twee minderjarige zoons werden daarbij betrokken. Zij moesten van hun vader meehelpen hun moeder te verkrachten.

Botbreuken en brandwonden

De man mishandelde de vrouw zo ernstig dat zij botbreuken en brandwonden opliep. De man bedreigde haar met een pistool en een mes. Hij vond dat er sprake was van noodweer, want de vrouw had het mes ineens in de handen. Het Hof schoof dit verweer terzijde. De vrouw had het mes slechts afgepakt.

De hogere rechters hechtten veel waarde aan de verklaringen van de dochter. Die zag vanuit haar kamer hoe haar moeder werd misbruikt en mishandeld. De advocaat-generaal eiste twee weken geleden zes jaar cel. Het Hof vond alleen een langdurige celstraf recht doen aan de ernst van deze feiten.

De man moet bovendien een schadevergoeding van ruim 33.000 euro betalen aan het slachtoffer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.