Hondenbelasting in Groningen hoogste van heel Nederland

Steeds minder gemeenten heffen hondenbelasting. Foto: ANP

Hondenbezitters in de gemeente Groningen betalen de hoogste hondenbelasting. Ook in Pekela, Delfzijl en Loppersum is er nog een 'blaftaks'.

Dat meldt het CBS. Landelijk neemt het aantal gemeenten dat hondenbelasting heft juist af. In 2010 werd in 71 procent van de gemeenten hondenbelasting geheven. Dat gebeurt in 2020 nog maar in 54 procent van de gemeenten.

Stadjers betalen 129,60 euro voor hun hond. Hondenbezitters in Loppersum betalen ook voor hun viervoeters, maar slechts 87,80 euro. In Delfzijl kost een hond 64,10 euro en in Pekela 63,65 euro.

Hondenbelasting levert gemeente Groningen voldoende op

Veel gemeenten schaffen de hondenbelasting juist af. Volgens hen is de belasting is lastig om te innen en controleurs die moeten worden ingezet maken de handhaving duur. Een woordvoerder van de gemeente Groningen zegt echter dat de hondenbelasting de gemeente wel nog steeds meer oplevert dan het kost.

Ook de woordvoerster van Pekela zegt dat de gemeente 'uit financieel oogpunt' (nog) geen afstand wil doen van de hondenbelasting. Loppersum schuift de beslissing of de gemeente gespekt moet blijven worden door de hondenbelasting voor zich uit. ..Het is aan de nieuwe gemeente Eemsdelta om te besluiten of er in de nieuwe gemeente hondenbelasting geïnd gaat worden.''

Toch zijn de meeste hondenbezitters in Noord-Nederland beter uit dan in de rest van Nederland. Ter vergelijking: in Zeeland heffen 11 van de 13 gemeenten nog hondenbelasting. In de provincie Drenthe betalen inwoners sinds 2019 helemaal geen hondenbelasting meer. loading

menu