Hondendeskundigen: Het zou goed zijn als honden altijd afscheid kunnen nemen, ook in ziekenhuizen

Honden kunnen wel degelijk verdriet ervaren. Foto: Unsplash / Matthew Henry

Een hond mocht in het UMCG afscheid nemen van zijn stervende baasje. Mooi dat dat kon, vindt Maaike Aanraad uit Ruinerwold, gedragstherapeut voor honden. „Het zou goed zijn als honden altijd afscheid kunnen nemen, ook als dat in een ziekenhuis is.”

Kunnen honden rouw ervaren?

„Jazeker. Honden hebben allerlei emoties, net als wij. Ze kunnen blij zijn, en boos. En verdriet kennen ze ook. Het uit zich wel anders dan bij mensen. Honden leven in het nu. Maar ze zijn zeker gehecht aan mensen en kunnen dan ook rouw ervaren bij verlies.”

En als er een andere hond sterft?

„Ook daar kan een hond verdriet van hebben. Of van het verlies van een kat, als de hond daar een goede band mee had. Zoek maar eens op YouTube naar bijzondere vriendschappen tussen dieren, dan vind je van alles.”

Hoe merk je dat?

„Dat verschilt per hond, net als dat mensen ook verschillend reageren. De ene hond zal bij angst gaan vechten, een ander zal juist vluchten. Bij rouw wisselt het ook. Sommige honden stappen er snel overheen, anderen hebben meer tijd nodig. Sommige honden kwijnen weg. Er bestaan zelfs verhalen over honden die door rouw zijn gestorven.”

Hebben bepaalde hondenrassen meer last van rouw?

„Nee, dat denk ik niet. Het hangt af van het karakter van de hond, en van de band die het dier met zijn baasje had. Voor een Mechelse herder die op een erf woont als bewaker zal het misschien anders zijn dan voor een hond die een heel nauwe band met haar of zijn eigenaar had. Sommige mensen zoeken echt de verbinding met een hond. Die dieren hebben het meeste verdriet, verwacht ik.”

Weet een hond dat iemand bijna sterft?

„Ja, dat denk ik wel. Er vinden dan allerlei fysiologische veranderingen plaats. Geur, gevoel, dat pikt een hond wel op.”

Is afscheid nemen belangrijk voor een hond?

„Absoluut. Ken je Hachi met Richard Gere? Dat is een fantastische mooie film, een waargebeurd verhaal over een hond die zijn baasje altijd op kwam halen van een treinstation. Het baasje gaat dood en keert nooit terug. De hond snapt het niet en blijft maar wachten. Het zou goed zijn als honden altijd afscheid kunnen nemen, als de eigenaar dat tenminste wil, ook als dat in een ziekenhuis is.”

Bekijk hieronder de trailer van de film Hachi.

Hoe kun je een rouwende hond helpen?

„Je moet allereerst goed op ze letten. Soms oogt een hond onaangedaan maar heeft-ie wel degelijk verdriet. En dat kan lastig zijn, degene die de hond verzorgt ervaart zelf ook vaak rouw. En bloesemextracten kunnen helpen. Druppels zijn dat. Daar worden honden mentaal stabieler van. En als het niet goed gaat, vraag dan hulp van een gedragstherapeut.”

Maaike Aanraad is gedragstherapeut voor honden en werkt bij De Natte Neuzen Hoeve in Ruinerwold.

Onhygiënisch? 'Dat valt mee'

Ook hondentrainer Christine Meijer van Honden Training Centrum Fivel in Delfzijl zou graag zien dat ziekenhuizen vaker honden verwelkomen. Is dat niet onhygiënisch? Dat valt mee, zegt ze. „Een hond moet natuurlijk geen ziektes hebben, maar dat weten de verzorgers echt wel.”

Afscheid nemen helpt, zegt ook Meijer. „Honden hebben emoties, dat is inmiddels wel uit onderzoek gebleken.” Lees voor meer informatie deze infobrief van de Universiteit Utrecht . Voor wie daaraan twijfelt, kijk vooral eens naar de filmpjes van militairen die na hun uitzending thuiskomen, zegt ze. Als je ziet hoe blij de honden reageren, dan twijfel je niet meer.

menu