Honderdduizend mensen zien stel bosatlassen stelen

Zeker honderdduizend mensen zagen hoe een stel in een Bruna-vestiging in Groningen twee bosatlassen stalen. De winkeleigenaar zette de camerabeelden op Facebook.

Daarop zijn de dieven zeer duidelijk te zien in de winkel aan het Helperplein. Meneer pakt de boeken uit het schap, legt ze op de grond en raapt ze later op om ze vlug te laten verdwijnen in de tas van de vrouw. Daarna verlaten ze de winkel.

Oogluikend toegestaan

Het filmpje was donderag op Facebook al zo’n tweeduizend keer gedeeld. Nog steeds hebben de dieven zich niet gemeld. Onder het filmpje ontspint zich een flinke discussie. Want mag dit, vragen sommige mensen zich af.

Officieel niet. En toch wordt plaatsen van dit soort beelden in vele situaties toegestaan. Dat komt doordat er een wetswijziging in de maak is die het goedkeurt dat winkeleigenaren beelden van dieven op social media delen. Die is er nog niet door, maar zowel politie als Openbaar Ministerie treden niet op als iemand dieven aan de digitale schandpaal nagelt.

De Bruna-vestiging wil vooral laten zien dat stelen niet meer ongemerkt kan. ,,Hopelijk krabben de dieven zich eens goed achter de oren’’, zegt een medewerker van de winkel. Zij had verwacht dat de dieven snel bekend zouden zijn. Ze staan immers duidelijk op camera. ,,Maar nog niets tot nu toe.’’

Voorwaarde voor het publiceren is dat een winkeleigenaar aangifte doet en de beelden afstaat aan de politie. Dat deed het Bruna-filiaal. Ook moet de kwalijke handeling op de beelden te zien zijn.

Waarschuwing

De winkeleigenaar was er vrij snel over uit de beelden van de diefstal online te verspreiden. ,,Mensen mogen weten dat ze niet meer zo anoniem zijn als vroeger.’’

Sommige mensen onder het Facebookbericht opperen dat de dieven de atlassen mogelijk meenemen voor schoolgaande kinderen. De publicatie van de beelden zou volgens sommigen een te zwaar middel zijn. ‘Ze hebben zelf niets aan die atlassen en op school worden die dure boeken voorgeschreven’, stelt iemand. Anderen vinden de publicatie terecht. De Bruna-medewerkster: ,,Als je geen geld hebt, is dat geen reden om te stelen. Er zijn meer opties. Zo worden er op Marktplaats een heleboel tweedehands bosatlassen aangeboden.’’

Het lijkt een kwestie van tijd voor de dieven in de kraag gevat worden of zichzelf melden. Regel bij publiceren van beelden is dat ze offline gehaald worden als de daders gepakt zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.