Honderden mensen reageren op het verhaal over Chun uit Groningen, de man die niet bestaat ('ik wil Chun wel adopteren')

Chun, de man die niet bestaat. Foto: Duncan Wijting

Honderden mensen hebben gereageerd op het artikel over de 31-jarige Chun Sheng Yan uit Groningen dat afgelopen weekeinde in Dagblad van het Noorden stond.

Veel lezers steken de van oorsprong waarschijnlijk Chinese man, die al jaren een gevangene is van de Nederlandse bureaucratie, een hart onder de riem. Een veelgehoorde reactie: ‘dat dit anno 2020 in Nederland mogelijk is’.

Een oudere vrouw wil Chun adopteren

Een oudere vrouw meldde zich bij advocaat Urban Hansma met de mededeling dat zij Chun wel wil adopteren. Een sportschool in Groningen bood aan dat Chun gratis mag komen sporten zolang zijn situatie voortduurt.

Een jonge inwoonster van Groningen die recent haar baan opzegde om een reis door China te maken bood aan op zoek te willen gaan naar de roots van Chun.

Op Twitter werden tweets over de kwestie de afgelopen dagen massaal gedeeld. Zelfs onder ‘reaguurders’ van website Geen Stijl (dat zichzelf ‘tendentieus en nodeloos kwetsend’ noemt) was de teneur dat Chun een kans moet krijgen.

Chun viel ten prooi aan mensenhandelaren

Chun Sheng Yan kwam als 14-jarige jongen in Nederland. In China was hij in handen gevallen van mensenhandelaren die hem naar Europa smokkelden en hem lieten werken in een Chinees restaurant in het zuiden van het land. In 2007 wist hij te ontsnappen en na omzwervingen belandde hij een jaar later in Groningen.

Omdat China niet wil meewerken aan zijn terugkeer en Nederland weigert hem een verblijfstatus te geven, valt Chun tussen wal en schip. Hij kan al twaalf jaar lang geen kant op. Er zijn meerdere juridische procedures geweest die negatief voor hem uitpakten. In Groningen is hij veroordeeld tot nietsdoen. Om te overleven is hij afhankelijk van liefdadigheid.

Hij wil een leven opbouwen

Nederland telt meer mensen die in een uitzichtloze situatie zitten. Voor schrijnende gevallen worden geen uitzonderingen meer gemaakt.

Chun wil terug naar China, maar als dat niet mogelijk is, wil hij graag een leven opbouwen in Nederland. Voor het eerste heeft hij de medewerking van de Chinese autoriteiten nodig, voor de tweede de Nederlandse autoriteiten. Beide overheden geven niet thuis.

Naar aanleiding van de berichten is de zaak van verschillende kanten aangekaart bij politici in Den Haag. Of zij de zaak vlot kunnen trekken, is vooralsnog onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen