Honderden vieren de nieuwe natuur

De bodemschat van Slochteren ligt niet meer ondergronds, maar aan het oppervlak. Gas is uit, leve de nieuwe natuur: ’t Roegwold.

Zaterdagochtend om half elf zijn bij Ecomotion in Kolham, een van de vier startplaatsen, de routekaarten van de Roegwoldfietstocht zo goed als op. Al voor de officiële starttijd van tien uur wachten de fietsers er rijendik.

Nieuwe natuur

,,Men wil op tijd vertrekken’’, zegt Jakob Schuringa, terwijl hij geduldig een viertal dames uit Hoogezand probeert te overtuigen samen één routekaart te gebruiken. Het kwartet neemt twee kaarten mee. ,,Er zijn nieuwe onderweg’’, verontschuldigt Schuringa zich.

Ooit kende Slochteren de Gasbeltocht, maar sinds gaswinning besmet is geraakt, viert Slochteren de nieuwe natuur met een fietstocht. ’t Roegwold telt 1700 hectare nieuwe natuur aan de oostkant van Stad. Het gebied is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland en de schakel tussen de Drentse natuurgebieden en de Waddenzee.

Voor de eerste Roegwoldtocht, georganiseerd door ondernemend Slochteren en Staatsbosbeheer, werd gerekend op 350 deelnemers. Halverwege de middag is boswachter Annet de Jong, op de parkeerplaats aan de Dannemeerweg bij Schildwolde, gestopt met tellen. ,,Ik denk dat ik wel 500 fietsers voorbij heb zien komen.’’

Spannend

De Roegwoldfietstocht kent vier startpunten en onderweg kan op zes plekken iets worden geproefd, bekeken en beleefd. Op alle locaties is een stempel verkrijgbaar en een volle stempelkaart geeft recht op een vaantje. Tel daarbij dat er verschillende afstanden kunnen worden gereden – ook al maalt de elektrisch fietsende grijze golf niet om een kilometertje meer of minder – en succes is verzekerd.

En natuurlijk is het ook spannend om met een kaart op het stuur de weg te moeten vinden. Ook al lijkt de omgeving voor de meeste fietsers bekend terrein en wijzen de plukjes fietsers her en der in het open landschap waar men heen moet. Zo wordt het vanzelf een uitdaging om geen stempelpost te missen en onderweg bekenden te begroeten met een zwierig ,,Moi.’’

‘Oh, een fietstocht?’

Bij het Schildmeer in Steendam is het goed toeven bij Podiumcafé Peter en Leni, waar trouwens ook gestart kan worden. De parkeerplaats staat vol auto’s met fietsendragers, terwijl de drie vrouw sterke bediening op het terras af- en aandraaft met alles waar de inwendige mens maar om kan vragen.

Op de parkeerplaats aan de Dannemeerweg kijkt een verdwaalde vogelspotter uit Leek ondertussen verbaasd om zich heen. Hij had niet verwacht dat de zwarte ibis, waarvoor hij naar ’t Roegwold is gekomen, zóveel volk zou trekken. ,,Oh, een fietstocht? Nou ja.’’ Waarna hij met camera, voorzien van een imposante telelens, het gebied in trekt. Te voet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.