Honderdzestig bomen in Winsum geveld door essentaksterfte

De gemeente Winsum moet in het nieuwe jaar ongeveer 160 essen kappen. Zij zijn ernstig aangetast door de essentaksterfte, een schimmel.

In de gemeente staan zo’n vierduizend essen. Elk jaar wordt een derde van deze bomen gecontroleerd op de essentaksterfte. Uit de controle van dit jaar blijkt dat 160 essen zo ernstig zijn aangetast dat ze gekapt moeten worden. Rond januari of februari haalt de gemeente de bomen weg.

Honderzestig bomen

160 bomen lijkt een enorme ingreep. ,,Dat is zo’’, zegt beleidsmedewerker groen Klaas Schuurman. ,,Maar het zijn niet allemaal bomen van 70 jaar oud. Het zijn ook kleine en jonge bomen.”

Op een paar locaties gaat de kap behoorlijk opvallen. Zo verdwijnen er veel essen aan de Trekweg naar Onderdendam. ,,Die zijn dusdanig aangetast dat we ze alvast kappen, er staat misschien een enkele goede tussen”, legt Schuurman uit.

Ook aan de Meeden zijn veel bomen ziek. ,,Daar staan groepen bomen die erger zijn aangetast dan de rest. Daar halen we bepaalde clusters weg. Dat hebben we daar al eerder gedaan.”

Geen direct gevaar

Volgens Schuurman vormen de bomen op dit moment geen direct gevaar. ,,We controleren de bomen al een aantal jaren en we weten welke zijn aangetast.”

De gemeente probeert het kappen van de bomen zo lang mogelijk te rekken en haalt daarom met een hoogwerker dode takken weg. ,,Ik zeg niet dat er geen enkele tak in de bomen zit die schade kan aanrichten, maar we hebben daar wel veel aandacht aan besteed.”

Kale boel

Daar waar bomen gekapt worden, plant de gemeente nieuwe. ,,Het is op sommige plekken dus even een kale boel, maar we planten in het voorjaar ook nieuwe bomen.”

Essentaksterfte is een schimmelziekte. De takken van de boom sterven hierdoor af en uiteindelijk gaat de boom dood. Geen enkele soort es is resistent tegen de schimmel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.