Roelf B. in gelukkiger tijden, als atleet.

Hongaarse justitie over 'drugsatleet' Roelf B: Zeg waar drugs vandaan komen, dat kan straf verlagen

Roelf B. in gelukkiger tijden, als atleet.

Atleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N., de twee jonge Nederlanders die dit voorjaar voor de Hongaarse rechter staan vanwege drugshandel, hebben ‘min of meer’ toegegeven wat ze hebben gedaan, maar weigeren te zeggen waar de drugs vandaan komen. ,,Dat kan hun straf pas echt verlagen”, zegt Ferenc Rab, woordvoerder van de openbare aanklager in Boedapest.

Ex-atleet Roelf B. en zijn jeugdvriend Gert-Jan N. werden in augustus opgepakt op het Hongaarse muziekfestival Sziget in Budapest waar zij drugs verkochten. Het tweetal zit vast in Hongarije, wachtend op hun proces dat, zoals het er nu naar uitziet, in mei zal plaatsvinden. ,,Pas dan wordt ook de definitieve beschuldiging vastgesteld”, zegt Ferenc Rab namens het Hongaarse Openbaar Ministerie. ,,Voorlopig zitten zij vast voor grootschalige handel in drugs.”

En dat woord ‘grootschalig’ is van belang. Het brengt Roelf en Gert-Jan, op het oog gewone jongens uit Stadskanaal, in grote problemen. Een celstraf van vijf tot twintig jaar past daarbij volgens de Hongaarse wet en zelfs levenslang is mogelijk. Dat laatste is geen onzin, benadrukt Ferenc Rab.

Omstandigheden

,,Het hangt natuurlijk van de omstandigheden af, of ze een strafblad hebben bijvoorbeeld, maar al is het misschien theorie: ik heb toch graag dat u het opschrijft. Niet om mensen bang te maken, maar om te wijzen op het feit dat het mogelijk is en dat je al zwaar gestraft kan worden voor 500 marihuana-sigaretten.”

Bij Roelf en Gert-Jan vond de politie 6700 xtc-pillen, 128 gram marihuana en 451 voorgedraaide joints. Goed om al snel drie ton mee te verdienen.

loading  

 

Roelf B. is de opvallendste van de twee opgepakte jonge twintigers. Hij gold niet zo lang geleden als een talentvol atleet: de sprinter maakte drie jaar geleden nog deel uit van de nationale EK-ploeg. Dat hij ineens voor drugshandel werd opgepakt, sloeg in als een bom. Zeker ook omdat twee maanden eerder een andere talentvolle atlete, Madiea G., was gearresteerd in Duitsland. Zaken die los staan van elkaar, maar de Nederlandse atletiekwereld op zijn kop zetten.

Onlangs bracht de advocaat van Roelf B. naar buiten dat hij in een vijf kantjes tellende verklaring zijn excuses heeft aangeboden. Ook beweert Roelf dat hij zich heeft laten meeslepen in het plan van zijn vriend Gert-Jan. Díe zou de grote initiator zijn. De Hongaarse advocaat Peter Enzsöl van Gert-Jan N. laat aan deze site weten dat voor zover hij weet beide mannen een even groot aandeel hadden.

En ook Ferenc Rab maakt duidelijk dat Hongaarse justitie dat verschil niet ziet. ,,Zij waren samen op het Sgizet Festival bezig met de verkoop van drugs, marihuana en mdma, beter bekend als xtc. Ze zijn betrapt door beveiligers, die incognito waren. En zij zagen dat deze twee Nederlandse jongens met anderen spraken over de verkoop van drugs en een papier bij zich hadden met prijzen erop.

Prijslijsten

Zo kwamen ze in beeld als verdachten, allebei. In hun slaapplaats vonden we nog veel meer drugs. Beiden spraken met klanten, beiden hadden een prijslijst. Ze handelden goed georganiseerd, dat betekent dat het vaker gebeurd kan zijn.”

Ferenc Rab weet dat beide mannen hebben verklaard ‘dat ze niet zo goed hadden nagedacht’ over hun plan om drugs te gaan verkopen op een festival in Hongarije. ,,Tja, niet goed over nagedacht, maar wel met prijslijsten rondlopen…”

Rab wil niet te diep ingaan op de verklaringen die beiden hebben afgelegd, omdat de zaak nog in onderzoek is. ,,Ze hebben kort wel verklaard dat ze ‘iets hebben gedaan’. Maar zij hebben niet verklaard wáár zij de drugs vandaan hebben. Alleen dat het niet uit Hongarije komt, maar waar dan wel, zeggen ze niet.

Excuses

Dat zij excuses hebben aangeboden kan helpen om hun straf te verlagen, maar wat nog beter zou zijn is als zij zouden zeggen: ja, we zijn schuldig en dit zijn de mensen waar wij de drugs vandaan hebben. Dit zijn de handelaren. Ik kan ze niet dwingen dat te doen maar de verdachten kunnen vóór het vaststellen van de definitieve aanklacht nog steeds een voorstel doen alles te vertellen in ruil voor strafverlaging.”

Rab kan alleen maar raden waarom de mannen dat niet willen zeggen. ,,Dat recht hebben ze, maar in zulke zaken is het voor de verdachten misschien niet verstandig om te zeggen van wie ze de drugs hebben. Als u begrijpt wat ik bedoel. Maar dat hangt ervan af van wie ze de drugs hebben, ik weet niet met wie zij samenwerkten.”

loading  

Overigens weigerde de al genoemde atlete Madiea G. voor de Duitse rechter uit angst ook om haar leveranciers te noemen. Dat kwam haar duur te staan: ze werd veroordeeld tot 8,5 jaar cel.

,,Alles vertellen kán de Nederlanders hier in Hongarije helpen en groot deel van hun gevangenisstraf te ontlopen,” vervolgt Rab. ,,Zelfs als de leveranciers van de drugs uit Nederland komen. We hebben een goede internationale samenwerking in Europa, deze mannen maken deel uit van een groter systeem, drugshandel is een groot misdrijf in Hongarije en het is interessanter om grote internationale drugshandelaren te pakken dan deze mannen.”

menu