Hongaarse rechter veroordeelt voormalig topatleet Roelf B. en jeugdvriend Gert-Jan N. uit Stadskanaal tot 5 jaar gevangenisstraf

Roelf B. en Gert-Jan N. voor de rechtbank in de Hongaarse hoofdstad Boedapest tijdens de eerste strafzitting in juni 2020. Foto: DvhN/Ina Reitzema

Voormalig topatleet Roelf B. uit Stadskanaal is in Hongarije veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor drugshandel op het Sziget-festival in Boedapest. Zijn jeugdvriend Gert-Jan N. moet eveneens 5 jaar de cel in.

De rechter in Boedapest heeft zojuist uitspraak gedaan. Roelf B. gaf tijdens de zitting zijn fouten ruiterlijk toe. Hij bekende schuld, zei veel spijt te hebben en accepteerde daarmee het strafvoorstel van 8 jaar.

Gert-Jan N. ging tijdens de zitting schoorvoetend en pas na overleg met zijn Hongaarse advocaat akkoord met een strafvoorstel van 10 jaar. Ook hij heeft schuld bekend en ook hij betuigde spijt. Hij zei: ,,Ik wil niet dat mijn rol groter wordt gemaakt dan dat die in werkelijkheid is.”

Niet meer in beroep

De Nederlandse advocaat Rachel Imamkhan, die aanwezig is om Roelf B. bij te staan, sprak voor de zitting de hoop uit dat de rechter B. zou veroordelen tot 8 jaar. Dan kan het Openbaar Ministerie niet meer in beroep gaan.

Imamkhan zei dat zodra het vonnis onherroepelijk wordt een procedure wordt opgestart om Roelf B. naar Nederland te halen. ,,Zodat hij daar zijn straf kan uitzitten.”

Nog twee jaar zitten

Praktisch betekent deze uitspraak dat de twee nog twee jaar moeten zitten. Tenzij het OM in hoger beroep gaat. Of dat gebeurt, wordt later vanmiddag bekend. Het Hongaarse Openbaar Minsterie gaat in beroep tegen de verlaagde straf die de rechter Roelf B. en Gert-Jan N. heeft opgelegd. Dat betekent opnieuw veel onzekerheid voor beide Stadskanaalsters.

De advocaten pleiten voor onmiddellijke invrijheidstelling, in afwachting van een nieuw proces. De mannen beloven dat ze terugkeren voor een proces in hoger beroep als ze nu naar huis mogen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu