Hooghoudt Groningen maakt jenever van regenwater: 'Hemelwaterjenever' (en gaat zo tegelijk drinkwatertekort en wateroverlast tegen)

Jenever gemaakt van regenwater. Foto: Hooghoudt.

Een wereldwijde primeur voor Hooghoudt: de distilleerderij uit Groningen heeft jenever gemaakt van regenwater. Deze ‘Hemelwaterjenever’ is volgens Hooghoudt een oplossing voor de wateroverlast op bedrijventerrein Euvelgunne, én op deze manier wordt minder drinkwater gebruikt.

De eerste flessen Hemelwaterjenever rolden onlangs van de band, meldt Hooghoudt. Een ‘limited edition’ van 700 flessen, die straks bij de ambassadeur slijterijen van Hooghoudt te koop zijn. De jenever is uniek: niet eerder is jenever gemaakt van regenwater.

Idee kwam van wateroverlast op Bedrijventerrein Euvelgunne

Het idee kwam voort uit een gemeentelijk project waarbij het regenwater op het bedrijventerrein Euvelgunne wordt afgekoppeld van de riolering. Want: als het flink regent, is de wateroverlast op het bedrijventerrein, dat relatief veel verhard en geasfalteerd oppervlak heeft, groot. Hooghoudt zit op dit bedrijventerrein, en er werd onderzocht wat de mogelijkheden zouden zijn om ook bij de distilleerderij regenwater op te vangen.

Regenwater

Het idee ontstond om dat regenwater te gebruiken voor de productie van jenever. Dankzij geld van het Europese VIDA-project kon worden onderzocht of dat op een veilige manier kon. Het VIDA-project ondersteunt mkb-bedrijven in de voedselindustrie bij innovaties waarmee ze grondstoffenverbruik in hun productieproces kunnen verminderen.

Drop2Drink-unit

Het Hardenbergse bedrijf D2D Water Solutions kreeg vanuit het project subsidie om met hun ‘Drop2Drink-unit’ aan te tonen dat het mogelijk is van regenwater drinkwater te maken. De Drop2Drink-unit zuivert het regenwater met een microfilter, actief koolfilter, membraanfilter (UF) en UVC-unit.

loading

Wethouder Glimina Chakor (Duurzaamheid & Circulaire Economie) van de gemeente Groningen nam donderdagmiddag de eerste fles met regenwaterjenever in ontvangst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen