Hoogleraar Feringa komt met chemische nanomotor

RUG-hoogleraar scheikunde Ben Feringa heeft een ronddraaiende motormolecuul gemaakt dat loopt op chemische energie.

De nanomotor wordt beschreven in het jongste nummer van het vooraanstaand scheikundig vakblad Nature Chemistry.

Andere aandrijving

Het is niet de eerste moleculaire motor die Feringa, die opgroeide in Barger-Compascuum in een boerengezin met tien kinderen, heeft ontwikkeld. Hij haalde al eens het nieuws met een moleculaire motor die wordt aangedreven door licht. Deze zijn minder geschikt voor gebruik in het lichaam of een andere materie waarin licht niet kan doordringen.

Mede daarom ging de Groninger hoogleraar op zoek naar een andere aandrijving. Die heeft hij nu gevonden. De moleculaire motor wordt aangedreven door chemische energie. Als katalysator gebruikte hij het metaal palladium.

In eerste instantie was er ongeveer een dag voor nodig een verzameling motormoleculen een volledige omwenteling te laten maken. Later ging dat sneller. De verwachting is dat dit in de toekomst nog voortvarender gaat. Hetzelfde gebeurde bij de door licht aangedreven moleculaire motor van Feringa. Die begon traag, maar draait nu met hoge snelheid rond.

Autoriteit

Hij doet niet snel uitspraken over de toekomstige mogelijkheden van zijn nanomotoren. Een van de meest prikkelende is dat ze zouden kunnen worden gebruikt voor het vervoeren van medicijnen door het lichaam of de voor reparatie van beschadigd of ziek weefsel.

De chemicus geldt wereldwijd als een autoriteit op het gebied van nanomotoren. Onlangs ontving Feringa, die sinds 1988 als hoogleraar aan de RUG is verbonden, een toelage van 2,5 miljoen euro van de European Research Council voor de verdere ontwikkeling van zijn door licht aangedreven nanomotor. In 2004 ontving hij een Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland. Meerdere malen is zijn naam genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs van de Scheikunde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.