Hoogleraar in Trouw: ‘Minister Wiebes afgebluft door Shell’

Minister Eric Wiebes van economische zaken en klimaat heeft zich af laten bluffen tijdens de onderhandelingen voor het stoppen met gaswinning uit het Groningenveld. Dat stelt Steef Bartman, hoogleraar ondernemingsrecht in Leiden en zelfstandig advocaat in Dagblad Trouw.

Bartman is bekend met het dossier van gaswinning in Groningen. Hij gaf begin dit jaar tekst en uitleg aan de Tweede Kamer over de gevolgen van de terugtrekking door Shell van de jarenlange garantie – de zogenoemde 403-verklaring – voor de NAM. Door die terugtrekking ontstond onduidelijkheid over wie op zou draaien voor de schade, nu de NAM buitenspel was gezet.

Strategische zet

Shell deed die intrekking af als een administratieve handeling, maar volgens Bartman was het een strategische zet. ,,Het was een weloverwogen, strategische zet en, puur vanuit de optiek van Shell beschouwd, ook niet onbegrijpelijk. Want zonder die garantieverklaring ga je op vrijwillige basis het overleg met de minister in. Het scheelt nogal of je op voorhand aansprakelijk bent of niet’’, legt de hoogleraar uit.

Omdat er nog zoveel onzekerheden in in het akkoord zitten, is er nog geen sprake van bindende afspraken. ,,Eigenlijk kun je nog niet van een akkoord spreken. Er staan nog geen handtekeningen onder, want er gelden opschortende voorwaarden.’’ Bartman betitelt het akkoord als een ‘buitengewoon mager resultaat’ van maandenlange onderhandelingen.

De jurist heeft met stijgende verbazing aangehoord wat minister Wiebes over het akkoord zei. ,,Hij spreekt van een bindend akkoord, terwijl daar nog geen sprake van is.’’

Afbluffen

Bartman vermoedt dat de minister zich heeft laten afbluffen. ,,Ik heb het gevoel dat in de commerciële wereld de normale tegenspelers van Shell professioneler acteren dan de staat nu gedaan heeft’’, stelt hij.

Het resultaat van de vage afspraken is dat er veel onduidelijk blijft voor de Groningers met aardbevingsschade. De rechtbank Noord-Nederland heeft de claim vanwege psychische schade die Groningers lijden als gevolg van de aardbevingen toegewezen, maar de NAM heeft hoger beroep ingesteld tegen dat vonnis.

Bartman vindt het onbegrijpelijk dat Wiebes het terugtrekken van dat hoger beroep niet meegenomen heeft in de onderhandelingen. ,,Stel nu eens dat het in hoger beroep wordt vernietigd. Ik ben bang dat de Groningse burgers dan het laatste restje vertrouwen in de Nederlandse rechtorde verliezen’’, besluit de advocaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.