Hooligans werden hulpverleners

Oude hooligans van FC Groningen hebben meer invloed op jonge supporters dan politiemannen. Dat is het idee van het Supportersproject.

Vorige week raakte het project in opspraak. De Groningse burgemeester Peter den Oudsten was erachter gekomen dat een van de medewerkers, Marcel Tolhuis, lid is van Satudarah en zette hem voor het blok: de motorclub of het Supportersproject. De gemeente betaalt mee aan het project waar Tolhuis werkt en Den Oudsten wil niets te maken hebben met de omstreden motorclub.

Tolhuis koos voor de Satudarah. ,,Daar breek ik nooit mee.’’

Oosterpark

In 2001 begonnen Tolhuis en knuffel-hooligan Geert Spieker met het Supportersproject. Welzijnswerkers en agenten hadden moeite om door te dringen tot de harde kern van supporters binnen de FC Groningen-aanhang: een groep waarin veel drank- en drugsproblematiek voorkwam en die vaak voor relletjes zorgde rond het Oosterparkstadion.

Ze rekruteerden oud-hooligans en begonnen een proefproject. Dreigde er een opstootje dan zouden de relschoppers van vroeger de aanstichter aanspreken. Dat, zo vermoedden Tolhuis en Spieker, zou meer indruk maken dan de donderpreek van een agent.

De proef bleek een succes en in 2003 trapte toenmalig burgemeester Jacques Wallage het project officieel af met een strafschop in het Oosterparkstadion.

In 2004 bleek dat de politie-inzet rond de wedstrijden van FC Groningen met 35 procent was gedaald. Sindsdien is het Supportersproject een vast onderdeel van het gemeentelijke veiligheidsbeleid. Onder meer Giska en WerkPro voerden het uit en sinds het seizoen 2014-2015 is de uitvoer in handen van het Drentse Eventsbureau.

Elk jaar betaalt de gemeente 110.000 euro voor het project. FC Groningen draagt 18.000 euro bij. Een deel van dat geld gaat naar de twee coördinatoren en de zes vrijwilligers. De laatsten krijgen een vrijwilligersvergoeding tot 1500 euro per jaar, wat de coördinatoren krijgen is onbekend.

Opkikker

Tolhuis, inmiddels een van die coördinatoren, is trots op het project en noemt het ‘mijn kindje’. Zijn begeleiders staan dicht bij de doelgroep en horen problemen snel, ‘vaak gewoon in de kroeg of coffeeshop’.

Soms staan ze letterlijk tussen de FC Groningen-supporters en de politie om een botsing te voorkomen, een andere keer betaalt het project een kaartje voor een fanatieke supporter die aan de grond zit en wel een opkikker kan gebruiken. Tolhuis: ,,Dan zeggen we: als jij regelt dat je kunt meerijden naar Heerenveen, regelen wij het kaartje.’’

En werkt het? ,,Dat meten is altijd ingewikkeld’’, vertelt Ronnie Damhuis van het Eventsbureau. Het aantal incidenten is sinds de start van het project afgenomen, maar waar dat door komt weet je nooit zeker. ,,Je weet pas wat het effect is wanneer je ermee stopt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.