Hoop op paardenparadijs vervliegt

In Stadskanaal wordt al vele jaren gewacht op de aanleg van een hippisch park. Maar nu dreigt van die aanleg niets terecht te komen.

Het was projectontwikkelaar HPF uit Hoofddorp die jaren geleden het plan voor het park bij de gemeentebestuurders van Stadskanaal op tafel legde. Een manege, 150 huisjes met stallen, een recreatieplas, een winkel of winkeltjes: zij zouden samen het park moeten vormen.

De kosten? Ongeveer 40 miljoen euro. Een locatie had HPF ook al: een stuk grond, 60 hectare groot, aan de rand van Stadskanaal, nabij het Vledderbos.

Toeristische trekpleister

De gemeentebestuurders reageerden enthousiast. Ze hoopten een voor de provincie Groningen unieke toeristische trekpleister binnen te kunnen halen. Een soort paradijs voor paarden en hun eigenaren.

Omdat het park ook nog eens tientallen arbeidsplaatsen zou opleveren, lieten ze in 2008 weten alle medewerking aan de aanleg ervan te willen geven. De provincie Groningen deed hetzelfde.

Wachten

Maar vervolgens begon het lange wachten. HPF liet enkele keren weten met de verkoop van de huisjes te willen beginnen, maar daarbij gehinderd te worden door het slechte economische tij. En voordat met de bouw begonnen zou worden, moest eerst wel een bepaald aantal huisjes zijn verkocht.

En dus bleef het stil op die grote locatie. Een spandoek gaf er de plannen voor het hippisch park aan.

Binnen de gemeenteraad van Stadskanaal rezen langzaam de twijfels. Zeker toen in 2012 het bericht kwam dat een gepland hippisch park in Drenthe van de baan was.

Weer twee jaar later gaf de projectontwikkelaar te kennen dat dan toch eindelijk met de verkoop van de huisjes begonnen zou worden. Maar de eerste schop ging maar niet de grond in.

Failliet

HPF ging failliet. Een aannemer waarmee de projectontwikkelaar in zee was gegaan, ging op de fles en sleurde de projectontwikkelaar in zijn val mee. Zo liet een woordvoerder van de vennootschap, waaronder HPF ‘hangt’, weten.

Die woordvoerder erkent dat de kans op dit moment klein is, maar laat de hoop dat het park toch ooit nog eens wordt aangelegd nog niet helemaal varen.

Als een andere aannemer zich meldt en op die 60 hectare grond huisjes wil bouwen, zou het er nog van kunnen komen.

Maar in Stadskanaal is het geloof daarin na al die jaren allang verdwenen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.