Hoorzitting in Tweede Kamer: Zekerheid over vergoeding bevingsschade ontbreekt

Een beschadigde woning wordt versterkt door stutten in Loppersum. Foto: ANP

Groningen heeft geen enkele zekerheid dat schade door gasbevingen wordt vergoed als de NAM de winning heeft beëindigd. Hierover heeft de Staat met de aandeelhouders Shell/ExxonMobil in het akkoord geen keiharde afspraken gemaakt.

Dat blijkt uit de hoorzitting die woensdag in de Tweede Kamer is gehouden met ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken. Op tafel ligt een akkoord dat minister Eric Wiebes vanwege het besluit om de gaswinning versneld af te bouwen met ‘de olies’ heeft gesloten over de verdeling van kosten en opbrengsten.

Op papier kunnen gedupeerden aan de hand van het burgerlijk wetboek jaren nadat de winning in 2030 is beëindigd een claim indienen bij de laatste mijnbouwexploitant in het gebied. Dat brengt ellenlange procedures met zich mee. Er is geen miljardenfonds dat gevuld wordt door aandeelhouders Shell en ExxonMobil en waaruit schade wordt betaald. Het Staatstoezicht op de Mijnen geeft aan dat bevingen en schade kunnen optreden lang nadat de NAM uit het gebied is verdwenen.

Geschrokken

Ambtenaren van Economische Zaken kwamen in de Tweede Kamer niet verder dan de mededeling ‘dat het huidige akkoord niet voorziet in passende zekerheden voor de periode na de gaswinning. Tegen die tijd moet blijken wat passend is, aldus de ambtenaar. Kamerleden reageerden geschrokken. ,,Dat lijkt op wie dan leeft, wie dan zorgt. Ik begin me zorgen te maken. Mijn angst is dat de overheid er voor opdraait’’, zei Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren).

Dilan Yesilgoz (VVD). ,,Dit maakt me nerveus. We willen de garantie hebben dat het goed zit over dertig jaar. Als hierover onzekerheden zijn, laten we die dan benoemen. Dan weten we hoe het zit.’’ SP-Kamerlid Sandra Beckerman vraagt zich af of de NAM wel blijft bestaan als er geen gas meer wordt gewonnen in Groningen. ,,Er is een reële kans dat dit niet zo is. Trekken Shell en ExxonMobil zich hier dan terug?

Besloten overleg

De EZ-ambtenaren wilden hier alleen achter gesloten deuren op in gaan. Kamerleden weigerden aan een besloten overleg deel te nemen en eisen openheid van zaken. PvdA’er Henk Nijboer: ,,We moeten de zekerheid hebben dat de NAM door Shell en ExxonMobil zodanig financieel wordt gevoed dat NAM kan blijven betalen voor schade.’’ Nijboer vroeg de ambtenaren of Shell en ExxonMobil hebben gedreigd de NAM failliet te laten gaan als er geen andere verdeling komt van lusten en lasten in het bevingsgebied. ,,Hebben ze dat gebruikt in de onderhandelingen over het akkoord?’’

Commissievoorzitter Farid Azarkan (Denk) nam de ambtenaren in bescherming en vroeg Kamerleden die vraag eventueel toch in een besloten zitting te stellen. Ook een heikel punt is een eis van de oliemaatschappijen dat er geen wetgeving mag komen die voor hen financieel schadelijk is in het Groningse gasgebied. Het gaat dan over een nieuwe wet die de Staat de mogelijkheid geeft te bepalen of en wanneer de gaswinning naar nul gaat. Dat laatste moet nog bij wet worden geregeld.

Kamerleden fronsten hun wenkbrauwen. De invloed van de oliemaatschappijen op nieuwe gaswetgeving om een akkoord in de lucht te houden gaat een meerderheid vooralsnog te ver.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen