Hoorzitting over kamernood internationale studenten

Een hoorzitting moet antwoord geven op de vraag hoe de kamernood voor internationale studenten in de toekomst te voorkomen.

De hoorzitting in de gemeenteraad vindt plaats op aandringen van de SP-fractie en krijgt steun van alle raadsfracties, de studentenfracties in de universiteitsraad en ook de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en studentenbelangenorganisaties. Het is nog niet bekend wanneer de hoorzitting is.

Raadsleden bogen zich dinsdagavond over het huisvestingsprobleem van internationale studenten, waardoor er honderden in noodonderkomens, zoals tenten, bivakkeren. Er zijn nog ongeveer 450 studenten die geen kamer hebben. SP-fratievoorzitter Jimmy Dijk is het beu. ,,Dit is het derde jaar dat het college de gemeenteraad garandeerde dat er goede afspraken met de onderwijsinstellingen zouden worden gemaakt over het huisvesten van internationale studenten. We hebben de meest bezwaarlijke vormen van huisvesting nu wel voorbij zien komen. Van internationale studenten die op straat sliepen tot een kamer delen met drie personen voor 480 euro, en voor 245 euro voor slapen in een 30-persoonstent tot een hotelboot voor 1300 euro.’’ Dijk constateerde dat er van de afspraken niets terecht is gekomen.

Aantal internationale studenten blijft groeien

De Rijksuniversiteit Groningen heeft al aangegeven dat in de toekomst ongeveer dertig procent van het aantal studenten uit internationale studenten bestaat. Dat zijn circa tienduizend studenten ter compensatie van de verwachte afname van het aantal Nederlandse studenten na 2025. De Hanzehogeschool wil ook meer internationale studenten, maar heeft geen cijfers genoemd. De groei hangt onder meer samen met de toename van het aantal Engelstalige opleidingen.

‘Studenten in tenten geen reclame voor Groningen’

Alle raadsleden zijn het erover eens dat studenten die in tenten bivakkeren geen reclame zijn voor Groningen als studentenstad. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) vindt dit ook, maar hij wees erop dat pas vrij laat bekend is hoeveel studenten erbij komen. Ook wordt er volop wordt bijgebouwd. Zo komen er 249 wooncontainers op het Suikerfabriekterrein, die naar verwachting vanaf 1 oktober beschikbaar zijn. Ook op andere locaties, zoals de Vrydemalaan zijn woningen gepland. Hij wil dat er daarnaast in de toekomst nog 1500 extra kamers bijkomen.

Van der Schaaf wil verder met de RUG en de Hanzehogeschool om tafel om ervoor te zorgen dat de huisvesting van internationale studenten al bij hun aanmelding voor de opleiding wordt geregeld.

,,Too little, too late’’, was de reactie van Marten Duit van Student en Stad. Hij wees erop dat ook Nederlandse studenten de dupe zijn. Zo moesten bewoners van wooncontainers aan het Damsterdiep weg om plaats te maken voor buitenlandse studenten. ,,Dat is geen oplossing maar het doorschuiven van het probleem.’’ Volgens Duit worden ongeveer 140 internationals opgevangen bij mensen thuis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.