Horeca Molenberg Delfzijl in verzet tegen komst gezondheidscentrum

Horeca-ondernemers rond de Molenberg in Delfzijl keren zich tegen de komst van een gezondheidscentrum aan ‘hun’ plein.

Café- en restauranthouders bereiden samen met brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een bezwaarschrift voor tegen de ‘omgevingsvergunning’ die de gemeente Delfzijl twee weken geleden heeft verleend om het voormalige postkantoor voor dit doel te verbouwen.

Extra verkeer

,,Wij gaan zeker een zienswijze indienen’’, kondigt woordvoerster Ria van Linschoten aan. De ondernemers vrezen dat het nieuwe gezondheidscentrum zoveel extra verkeer aantrekt dat evenementen als de Uitdag, Pinksterfeesten en Koningsdag in het gedrang komen.

Daardoor komt de beoogde functie van de Molenberg als de ‘huiskamer van Delfzijl’ onder druk te staan, vreest Van Linschoten. In een brandbrief aan de gemeenteraad dringt de horeca aan op maatregelen. Het parkeerplan dat de gemeente onlangs presenteerde, is volgens Van Linschoten geen afdoende oplossing voor de verwachte 20.000 bezoekers per jaar.

Genoeg doorstroming

De Stichting Eerstelijns Diagnostiek Nederland, initiatiefnemer van het centrum, is niet bang dat de extra toestroom de horeca in het vaarwater zit. Met onder meer twintig extra parkeerplaatsen op eigen terrein en een ‘kiss&ride’-zone is er volgens woordvoerder Everhard Telkamp genoeg ruimte en doorstroming om problemen te voorkomen.

Het gezondheidscentrum is eerder een versterking dan een obstakel voor de huiskamerfunctie van de Molenberg, zegt de SEDN-woordvoerder. Het plein krijgt juist een oppepper met de renovatie van het al tien jaar leegstaande postkantoor. ,,Dat levert de daghoreca en middenstand alleen maar extra klanten op.’’

Verbouwing begint nog dit jaar

Nog dit jaar begint het eerste sloop- en saneringswerk voor de 2,5 miljoen vergende verbouwing. Alle ruimte is volgens Telkamp inmiddels verhuurd. Zo houdt de Ommelander Ziekenhuis Groep er straks speekuren voor de tien meestbezochte specialismen van haar Delfzicht-ziekenhuis als dat in mei sluit. Verder biedt het pand onder meer onderdak aan huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers en onderzoeksfaciliteiten van SEDN zelf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.