Horeca Oldambt: 'Wees strenger tegen theater'

De afdeling Oldambt van Koninklijke Horeca Nederland versus de gemeente Oldambt, het is nog steeds hommeles tussen beide partijen. Een rechtszaak dreigt.

Aanleiding zijn de para-commerciële activiteiten in theater De Klinker. ,,Oneerlijke concurrentie voor de horeca in Oldambt”, meent voorzitter Arjan Kenter van de afdeling Oldambt. ,,De gemeente moet niet over de rug van de horeca-ondernemers het subsidiebedrag voor het theater naar beneden proberen te brengen. We moeten als inwoners van Oldambt accepteren dat er veel geld bij het theater moet”, is zijn opvatting.

Doorn in het oog

Al sinds 2016 bakkeleien de horeca en de gemeente over de para-commerciële activiteiten binnen de theatermuren. Het is de horeca een doorn in het oog dat er recepties, verjaardagen en trouwfeestjes plaatsvinden en zelfs afterparty’s.

Eerder dit jaar leek het erop dat beide partijen een convenant zouden ondertekenen. Op het laatste moment werd deze sessie afgeblazen, omdat de directie van De Klinker zich terugtrok. ,,Vorige week kregen we van de gemeente antwoord op ons gedane verzoek om als gemeente in ieder geval handhavend op te treden in De Klinker. De gemeente zegt dat niet te kunnen inwilligen.”

Afterparty Jandino

Het handhavingsverzoek was een reactie op een afterparty van cabaretier Jandino in maart van dit jaar. Dat was voor de horeca in Oldambt de bekende druppel. ,,We worden niet serieus genomen en dan rest ons niets dan weer in beroep te gaan. Als we er dan opnieuw niet uitkomen, stappen we naar de rechter”, waarschuwt Kenter.

Burgemeester Rika Pot van de gemeente Oldambt hoopt dat het niet zover komt. ,,Niemand heeft er iets aan dat wij elkaar in de rechtszaal treffen. Dan zijn er alleen maar verliezers.”

Handreiking

Pot hoopt dat het bestuur van de horeca-afdeling Oldambt weer met de gemeente om tafel wil. ,,Bij deze doe ik een handreiking. Ze zijn welkom. Ik ga ook eerst het opgestelde convenant nog lezen en kijken of we dat weer ter sprake kunnen brengen.”

Dat de gemeente het handhavingsverzoek terzijde heeft geschoven, komt volgens Pot ‘omdat de afterparty van Jandino onderdeel was van de voorstelling. Van structurele partijen in De Klinker is dus geen sprake’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.