Horeca Stad in nieuw jasje

Groningen Vier horecaplekken in de stad Groningen veranderen van eigenaar en krijgen daarmee een andere, eigen invulling.

Bellami’s Bar à Manger

Na een fikse verbouwing opent morgenmiddag Bellami’s Bar à Manger in het oude pand van sterrenrestaurant Muller in de Ellebogenbuurt in Groningen. Met Bellami’s is de stad een klassieke bistro én kaasbar rijker. Sebastiaan Schokker en Maeyke Schokker-Schooljan serveren hun gasten zeven dagen per week een klein hapje aan de bar of een lunch of diner met ambachtelijke gerechten. De grote zinken bar in het midden van de ruimte is speciaal in Frankrijk gemaakt. Ook de grote houten banken langs de muren-met-spiegels zijn apart vervaardigd, maar dan in Nederland door een familielid die scheepstimmerman is. Samen met de groene fauteuils van velours zijn er dertig zitplaatsen.

De Markies

Alex en Marije Boelens van Eetcafé de Stadstuin aan de Hereweg en bar-restaurant Robuust aan het Schuitendiep breiden uit. Zij veranderen begin oktober dinercafé De Markies aan de Koninginnelaan in Eetcafé de Stadstuin Noorderplantsoen. Daar zwaaien sinds drie jaar Egbert van Keulen, Harro Kleen en Janscho van Abel de scepter, maar zij zijn na 10 september toe aan een nieuwe uitdaging. Wat die precies is, willen ze niet kwijt. Voor de eigenaren van De Stadstuin is de plek in de buurt van het plantsoen een mooie kans om uit te breiden buiten de binnenstad. ,,Het wordt net als de Stadstuin aan de Hereweg. Dezelfde jeu, met vrij opvallende kleuren, roze en zwart. Het is nu een restaurant en het wordt echt een eetcafé’’, aldus Boelens.

De Witte Raaf

Verscholen in de Akerkstraat zit café de Witte Raaf. Nieuwe eigenaar Erik Verschragen opende vrijdag voor het eerst de deuren van zijn kroeg. Voorheen was uitbater Frans van Donderen de baas. De Witte Raaf ziet er vrijwel hetzelfde uit als eerst. ,,Dat moet ook. Dit soort kroegen zie je bijna niet meer in Groningen’’, zegt Verschragen. ,,Alleen de keuken is verbouwd.’’ De stamgasten zijn blij dat de Witte Raaf weer open is. Op 15 september is de officiële opening met livemuziek.

D’Ouwe Brandweer

Het met brandweerhelmen versierde eetcafé D’Ouwe Brandweer krijgt ook een nieuwe eigenaar. Er zijn gesprekken gaande tussen de huidige eigenaar Jeroen Penninga en Kim van der Es. ,,We zijn al vrij ver in het proces, maar de contracten zijn nog niet officieel getekend’’, vertelt zij. Als de verkoop doorgaat blijft D’Ouwe Brandweer in elk geval een jaar in deze stijl. Daarna krijgt het café misschien een nieuwe stijl.

menu