Horeca verrast voedselbank Groningen met liters melk, kilo’s zalm en kip, taarten, sla en tomaten

Restaurants bieden hun voorraad aan bij de voedselbank in Groningen. Die kan wel wat hulp gebruiken nu Nederlanders massaal hamsteren waardoor supermarkten niets overhouden voor de voedselbank.

Liters melk, kilo’s zalm en kip, taarten, sla, tomaten. ,,Zonde om weg te gooien’’, zegt Jasper van Nes (32) die samen met zijn compagnon drie Doppio’s runt, twee in Groningen en eentje (net nieuw) in Leeuwarden. Ook deze koffiezaken zitten op slot. ,,We moeten er het beste van maken’’, zegt Van Nes. ,,We maken liever mensen blij dan dat we al die producten weggooien.’’

De voedselbank is blij met het gebaar van Doppio. De telefoon gaat er voortdurend. Niet alleen horecazaken bieden hun voorraad aan, ook schoolkantines en bedrijfskantines, zoals die van de Hanzehogeschool, de rechtbank en het Noorderpoort.

Kleinste Albert Heijn van de stad

Ook de kleine vestiging van supermarkt Albert Heijn in het UMCG geeft z’n hele inventaris aan de voedselbank. De piepkleine supermarkt moet dicht nu het UMCG zo weinig mogelijk bezoekers over de vloer kan en wil hebben.

Voorzitter Ulfert Molenhuis van de voedselbank is blij met de gulle giften. Afgelopen vrijdag schrok hij zich een ongeluk toen er niets restte voor zijn organisatie die eten verstrekt aan de allerarmsten. Zo’n 800 gezinnen in de stad en zo’n 2750 huishoudens in de hele provincie kloppen structureel aan bij de voedselbank omdat ze van enkele tientjes in de week moeten rondkomen.

Vrees voor langdurig hamsteren

,,Doordat zo veel mensen hamsteren, houden supermarkten niets over voor ons. We werden vrijdag en zaterdag direct met de neus op de feiten gedrukt, we moesten tellen wat we nog hadden. Vandaag (maandag, red.) is het iets beter. Dat hamsteren gaat vrees ik nog wel even door.’’

Restaurant Feithhuis kookt dagelijks voor voedselbank

Hij is daarom blij met de afspraak die hij met restaurant ’t Feithhuis heeft gemaakt. Dat gaat belangeloos zes dagen per week 600 tot 1000 maaltijden per dag bereiden voor klanten van de Voedselbank.

De Voedselbank probeert via crowdfunding geld en producten te vinden voor de ingrediënten. 't Feithhuis rekent niets voor personeel en keuken. Het idee om maaltijden te koken voor de Voedselbank komt van 't Feithhuis en de Maripaan Groep. Maripaan is eigenaar van de meeste Jumbo-supermarkten in het Noorden en ook van 't Feithhuis.

Jasper van Nes van koffiezaak Doppio heeft zo’n zestig mensen in dienst. Hij denkt na over wat komen gaat. ,,Maar ik weet het niet. Het belangrijkste is dat iedereen om z’n gezondheid denkt. En om elkaar.’’

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.