Horeca Groningen woedend over corona-terrasbeleid gemeente: 'Zo kunnen we net zo goed dicht blijven'

De terrassen mogen weer open, maar de stad-Groningse horeca is woedend over de manier waarop de gemeente de coronaregels hanteert. Foto: Anton Kappers - Thomasson

De stad-Groningse horeca is woedend over de terrasruimte die de gemeente toebedeelt bij de herstart na de corona-lockdown. Veel ondernemers houden nauwelijks een terras over.

Vooral aan het Gedempte Zuiderdiep is de onvrede groot. In plaats van de gehoopte uitbreiding zien veel café- en restauranthouders de terrasruimte die ze voorheen hadden, vanaf de herstart op pinkstermaandag teruggeschroefd tot vrijwel nul. Dat is volgens de gemeente nodig om op de stoep voldoende afstand te creëren voor de looproutes.

Feestvreugde over herstart op pinkstermaandag slaat om in kater

De feestvreugde in de horeca over de herstart, sloeg vrijdagavond in één klap om in een kater toen de gemeente de nieuwe terrasindeling in coronatijd bekendmaakte op haar website en via telefoontjes met individuele ondernemers die uitbreiding hadden aangevraagd. Sindsdien groeit het verzet op Facebook en in whatsapp-groepen.

‘Wij zijn woest: dit is desastreus voor een kleine zaak als de onze’

,,Wij zijn woest’’, zegt uitbaatster Susan Huitenga van proeflokaal MOUT aan het Zuiderdiep. ,,Vrijdagavond om zes uur, drie dagen voor we weer open mogen, krijg je te horen dat je je terras vrijwel volledig kunt vergeten. Binnen de regels van de gemeente kan ik straks misschien net twee tafeltjes kwijt. Voor een kleine zaak als de onze, waar het binnen over de dertig graden wordt bij mooi weer, is dat desastreus.’’

Gemeente eist 3,5 meter coronabuffer voor looproutes op de stoep

Cruciaal daarbij is de gemeentelijke regel, dat tussen terrassen en de openbare weg 3,5 meter ruimte open blijft als ‘corona-buffer’ voor het voetgangersverkeer. Vooral langs het westelijk deel van het Zuiderdiep betekent dit dat alle ‘eilandterrassen’ langs de ventwegen verdwijnen. Alleen pal langs de gevels is nog net plek voor terrastafels, mits ook die op 3,5 meter afstand van de café-ingang staan.

‘Het is de vraag of het zo nog wel uit kan om open te gaan’

Niet alleen aan het Zuiderdiep klagen ondernemers over de corona-terrasregels. Ook Café de Koffer in de Schildersbuurt houdt nauwelijks plek op de stoep over, vreest bedrijfsleider Marjolein Smit. ,,We dachten zes tafels te kunnen neerzetten, dat dreigt er hooguit één te worden, als het ‘meezit’. Terwijl hier geen kip langsloopt. Je vraagt je af of het überhaupt nog uit kan om open te gaan.’’

,,Er is totaal geen overleg met ons als ondernemers geweest’’, briest ook Pol de Bruin, eigenaar van eetcafé d’Ouwe Brandweer. Dat steekt na eerdere toezeggingen van burgemeester Koen Schuiling dat de gemeente ‘soepel’ zou omgaan met aanvragen voor extra terrassen nu in de cafés voorlopig maximaal dertig bezoekers zijn toegestaan.

Ondernemers willen gesprek: ‘Dit moet niet tot in september zo blijven duren’

In plaats van het verwachte ‘maatwerk’ ziet d’Ouwe Brandweer zijn terras nu ingekrompen van normaal 44 plekken naar twaalf en mogelijk zelfs vier, zegt De Bruin. Hij wil liefst nog voor maandag in gesprek met de gemeente over een oplossing. ,,Ook al omdat we totaal niet weten hoe lang dit gaat duren. Als dit tot september zo blijft, kan ik oprecht net zo goed dicht blijven.’’

Ook Wadapartja hoopt alsnog op meer coulance van de gemeente. Mede-eigenaar Gezinus Winters mag voor de zaak aan het Zuiderdiep nog drie terrastafels neerzetten in plaats van de gebruikelijke tien. ,,De gemeente beloofde ‘schappelijk’ te zijn, maar daar blijkt nu niet veel van. We hadden hoop dat bijvoorbeeld het ‘tropenrooster’ voor terrassen in werking zou treden dat normaal geldt bij temperaturen boven de 28 graden, met latere sluitingstijden en soepeler regels voor tijdelijke uitbreiding.’’

‘Waarom niet hele busbaan op Zuiderdiep afgesloten?’

Wat ook steekt bij veel ondernemers dat collega’s op andere plekken in de stad wel royaal extra terrasruimte is toebedeeld. Zo wordt aan het oostelijk deel van het Zuiderdiep, tussen Oosterstraat en Gelkingestraat, de ventweg tijdelijk bij de terrassen getrokken en een deel van de busbaan afgezet voor fietsers en voetgangers. ,,Waarom doe je dat niet voor het hele Zuiderdiep?’’, vindt De Bruin. ,,Dan creëer je een gelijk speelveld voor ondernemers.’’

Volgens de gemeente is de nieuwe terrasindeling tot stand gekomen in nauw overleg met vertegenwoordigers van de plaatselijke horeca en van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. ,,We hebben een balans gezocht tussen alle belangen in de binnenstad,’’ zegt collegewoordvoerder Natascha van ‘t Hooft. ,,Van ondernemers, bezoekers en bewoners. Dat hebben we zorgvuldig proberen te doen, maar soms moet iedereen een beetje inschikken.’’

Gemeente blijft ‘monitoren’: ,,Als het anders moet en kán, gaan we daar naar kijken’

De gemeente blijft vanaf maandag ‘monitoren’ hoe de situatie zich ontwikkelt. ,,Als de komende tijd blijkt dat het anders moet en kán dan gaan we daar heus naar kijken. We blijven in gesprek met de branche en ondernemers.’’

menu