Horeca woest over oneerlijke concurrentie door De Klinker Winschoten

Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Oldambt, bereidt een rechtszaak voor tegen de gemeente Oldambt. Inzet: er mogen in theater De Klinker geen paracommerciële activiteiten plaatsvinden.

De horecaondernemers in Winschoten hebben het helemaal gehad met de feestjes, partijen en afterparty’s die in theater De Klinker worden gehouden. ,,Dat is oneerlijke concurrentie”, meent Arjan Kenter, voorzitter van de afdeling Oldambt.

Burgemeester Smit weigert op te treden

Al sinds 2016 liggen horeca en de directie van De Klinker en de gemeente Oldambt met elkaar in de clinch. Burgemeester Pieter Smit van Oldambt is gevraagd handhavend op te treden, maar de gemeente stelt zich op het standpunt geen reden te zien controles uit te voeren. Er zou van paracommercie, oneerlijke concurrentie, geen sprake zijn.

Na een aantal goede gesprekken leek het erop dat er een convenant tot stand zou komen. Maar een uur voor ondertekening trok De Klinker zich terug, omdat de directie zich niet in alle gemaakte afspraken kan vinden. In een brief, eerder deze maand gestuurd aan het adres van Smit, vragen de horecaondernemers nogmaals aan de burgemeester handhavend op te treden.

Rechtszaak in voorbereiding

,,We hebben nog steeds geen reactie gekregen. We gaan daarom een rechtszaak voorbereiden”, zegt Kenter. ,,Wij vinden dat iedereen recht moet hebben om een horecazaak draaiende te houden. Tegen oneerlijke concurrentie maken wij een vuist. We hebben al water bij de wijn gedaan. Een uur voorafgaand aan een voorstelling en een uur na afloop mag er alcohol verkocht worden. Daar doen we niet moeilijk over.”

Fesstje met Jandino

Het steekt de horeca dat De Klinker onverdroten voortgaat met organiseren van afterparty’s. Donderdag 29 maart is er een feestje met cabaretier Jandino. Na zijn voorstelling is er een afterparty, waarvoor hij een eigen dj meeneemt. Vanaf middernacht neemt een Winschoter dj het over. ,,De Klinker is toch geen discotheek. Waarom hebben we nog kroegen in Winschoten?”, vraagt Kenter zich af.

Burgemeester Pieter Smit laat juristen onderzoeken of er gehandhaafd moet worden. ,,De horeca krijgt snel een reactie op haar brief.” Smit voelt zich wel gesterkt door de commissie beroep en bezwaar. ,,Die heeft aangegeven dat er terecht een horecavergunning is afgegeven.”

tammo.beishuizen@dvhn.nl

menu