De horeca begint ongeduldig te worden. Er is een actie aangekondigd waarbij sommige zaken hun terrassen op 2 maart openen. ,,Mensen zitten heel wat veiliger bij mij op het terras, dan in een vol park.’’

Het terras van Hotel Restaurant Café Boschzicht in Echten was dit weekend gewoon open. Althans, er stonden stoelen. Mensen die koffie, gebak of een andere versnapering afhaalden konden er gaan zitten, zegt eigenaar Arjan Vosseberg. ,,Ik heb er wel bij gezegd dat het voor eigen risico was. Ze kunnen een boete krijgen van 95 euro, maar die is niet één keer opgelegd.’’

We moeten volgens hem niet denken dat het vooral jongeren waren die plaatsnamen op het terras. ,,Er zaten ook gezinnetjes bij en 70-plussers, die blij waren dat ze even mochten zitten. Iedereen nam het risico van een boete op de koop toe.’’

Oneerlijk

Boschzicht is evenals andere horecazaken al vanaf half oktober dicht. Er kan alleen worden afgehaald. Vossenberg is er klaar mee. Als het kabinet deze week de regels niet verruimt, dan doet hij mee aan de actie van horecazaken om vanaf 2 maart zijn terras te openen. ,,Mensen zitten heel wat veiliger bij mij op het terras dan in een park. Bij mij gelden er regels waar ik verantwoord mee omga.’’

De horeca begint nu echt ongeduldig te worden. Terwijl het prachtig lenteweer is en mensen zich massaal in parken en op pleinen laven aan zon en vrijheid, moeten terrassen dicht blijven. Nota bene in een week dat het kabinet eindelijk de teugels wat heeft laten vieren. Veel horecaondernemers hadden gehoopt dat de terrassen ook weer open mochten.

Uit ergernis daarover roept een actiegroep met tientallen lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), vooral in het zuiden van het land, horecaondernemers op vanaf 2 maart de terrassen buiten te zetten. Ze vinden het oneerlijk dat de winkels wel open mogen, maar de horeca niet.

‘We worden als een probleem gezien’

De afdeling Groningen van de KHN doet niet mee aan de actie, reageert woordvoerder Irene van der Velde. Groningen schaart zich achter het landelijke beleid van KHN. ,,Maar we hebben er wel begrip voor. Wij steunen het initiatief.’’

Het komt deze week allemaal samen. Van der Velde: ,,Het kabinet kondigt versoepelingen aan. Mensen sjouwen met kratjes bier in overvolle parken, terwijl wij gesloten moeten blijven. Dat is niet uit te leggen aan horecaondernemers, maar ook niet aan hun gasten. Dit is zo pijnlijk.’’

De horeca heeft volgens haar vorige zomer aangetoond dat terrassen veilig open kunnen met inachtneming van anderhalve meter afstand, handen wassen, het invullen van een vragenlijst en een maximum van drie personen per tafel. ,,Sommige horecazaken zijn al bijna een jaar dicht. Dit is niet langer vol te houden. Financieel niet, maar ook mentaal niet. We worden als een probleem gezien, maar willen graag onderdeel zijn van een oplossing.’’

Steun van Veiligheidsberaad

De horecaondernemers krijgen steun uit onverwachte hoek. Het Veiligheidsberaad, bestaande uit de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s, heeft CDA-minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandag geadviseerd de terrassen weer open te gooien. Vooral vanwege het oogpunt van de handhaving in parken en op pleinen. Dat advies is niet meegenomen in de versoepelingen die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdag naar buiten hebben gebracht.

Ook Peter van der Voort, hoofd intensive care in het UMCG en namens D66 lid van de Eerste Kamer, denkt voorzichtig dat terrassen wel weer open kunnen. Maar dat is aan de politiek. Hij neemt afstand van de aangekondigde acties. ,,Dat is een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Daar kan ik als senator niet achter staan. We leven in een democratie. Als je iets wilt veranderen, moet je het kabinet op een andere wijze overtuigen.’’ Gistermiddag is het nog onderwerp van debat geweest binnen het kabinet. Maar het houdt voet bij stuk: de terrassen mogen nog niet open. Het vreest meer mobiliteit, dus meer besmettingen.

Verdeeldheid

Lang niet alle horecazaken geven gehoor aan de oproep tot actie. Zo blijft het terras van Het Pomphuis in Groningen voorlopig gesloten, verklaart eigenaar Bas Jan van Aalderen. ,,Wij hebben het afhaalloket geopend en met handhavers de politie overlegd over hoe we dat zo veilig mogelijk kunnen doen. Dat ga ik niet doorkruisen door het terras te openen. Daarmee wacht ik tot de overheid het toestaat.’’

Ook Ronald Obbes, eigenaar van Grandcafé ’t Wapen en Lodewijk Napoleon in Assen, gaat zijn terrassen volgende week niet openstellen. ,,Daarmee zaai je alleen maar verdeeldheid. Ik heb begrip voor de actie, maar ik pleit voor saamhorigheid. Bovendien zat ik dat het aantal besmettingen weer flink is gestegen.’’ Vosseberg heeft er geen spijt van dat hij zijn terras afgelopen weekend heeft geopend. Zaterdag bediende hij naar eigen zeggen ongeveer 50 klanten en zondag tussen de 150 en 200.

,,Het gaat me niet eens om de extra omzet. Die is bij lange na niet op het niveau dat wij normaal draaien. Maar meer omdat we weer lekker bezig waren klanten te helpen. Je zag het aan het personeel. Dat fleurde helemaal op.’’

Alleen het weer kan volgende week nog roet in het eten gooien. Je zou het niet denken, maar het is nog maar februari. Het kan nog weken duren voordat het lenteweer terugkeert.

Vosseberg zit er niet over in. ,,Met parasols en zonneschermen kan ik het terras overdekken. En als ik er dan nog een heater op zet, zitten mensen heerlijk warm. Nee, het weer maakt niet zoveel uit. Daar verzinnen wij wel wat op.’’



Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen