Horeca zwaar gedupeerd door corona, maar Steakhouse André Dokter opent juist een extra zaak in Groningen

Peter Havinga (links) en André Dokter bij hun pop-up Takehouse annex ijssalon in de Ubbo Emmiusstraat in Groningen. Foto: DvhN

Zou je misschien denken dat de zwaar gedupeerde horeca geen nieuwe activiteiten ontplooit in de coronacrisis, maar soms gebeuren onverwachte dingen. Zo opende Steakhouse André Dokter uit Briltil deze week een afhaalrestaurant in Groningen: het Takehouse.

Stond er amper twee weken geleden nog een bordje ‘Te Huur’ op het pand aan de Ubbo Emmiussingel, inmiddels liggen er elke dag spareribs, satés en eton mess-toetjes. ,,Zaterdag krijgen we er een ijsbar bij met Rianne’s Boerderij IJs uit Niehove en vanaf maandag natuurlijk een terras’’, zegt Peter Havinga, de rechter (,,én linker’’) hand van André Dokter.

Bezoekers komen via de gezamenlijke voordeur binnen en gaan er via een van beide andere deuren (voor de ijssalon of het takehouse) weer uit. ,,Het pand is voor deze tijd gemaakt. We zitten hier graag even als anti-kraak’’, grapt Dokter.

Medewerking

Het idee om speciaal voor de coronazomer een afhaalzaak te openen tegenover het Groninger Museum (er zat eerder een filiaal van toetjesparadijs Toet, red), was snel bedacht, vertelt Havinga. ,,We waren er binnen 5 minuten uit. Sindsdien hebben we alleen maar medewerking gekregen, van de gemeente, de verhuurder van keukenapparatuur en de cateraar waar we elke dag de voorbereidingen doen.’’

Volgens Havinga was de extra zaak nodig om weer aan de slag te kunnen. ,,We hebben zeven weken afgewacht. Daarna zijn we in Briltil met succes met afhaal begonnen. We zouden dat ook wel willen doen bij het Zusje van André Dokter, ons restaurant aan de Oosterstraat in Groningen, maar daar lukt dat niet. We krijgen het organisatorisch niet voor elkaar in dat pand en voor afhalers is dat ook geen ideale plek. Aan de singel kunnen ze met de auto komen’’, aldus Havinga.

IJs

De snelle opening gaf de 60 medewerkers energie, zegt hij. ,,Iedereen wil graag weer wat doen en wij proberen alle personeel in dienst te houden. Op de oude manier lukt dat niet. Onze zaken hebben 100 en 150 stoelen, maar er mogen voorlopig maar 30 mensen in. Door alle dagen open te zijn en soms eerder te beginnen, we gaan in het weekeinde om 14 uur open voor een borreltje met een bittergarnituur, proberen we weer wat omzet te halen. De afhaal is een noodoplossing: je word wel creatief in deze tijd.’’

Het Takehouse is bedoeld als tijdelijke overbrugging en blijft zeker niet lang op de huidige plek: in september komt er een minisupermarkt in het pand. Havinga: ,,Hopelijk zitten we dan weer in betere tijden.’’

menu