Horecabeurs toont kracht van het ambacht

De vijfde editie van de Horecabeurs Noord Nederland in de stad Groningen brengt maandag 3 oktober de kracht van het ambacht onder de aandacht.

Succes

Beursorganisator Joris van Berkel kon zes jaar geleden niet vermoeden dat zijn initiatief tot een horecabeurs zo’n groot succes zou worden. Hij begon in 2010 voorzichtig met zes deelnemers en een paar honderd bezoekers in Huize Maas, sloeg daarna een jaartje over en noteert voor de vijfde editie zestig standhouders die naar verwachting op maandag 3 oktober meer dan 2300 bezoekers naar de Martinikerk in het hart van de binnenstad lokken. Van Berkel noemt het hoopgevend dat hij meer en meer deelnemers uit Friesland en Drenthe naar de stad trekt. ,,We merken dat veel bedrijven en organisaties die in de horecabranche actief zijn een platform zoeken om hun vaardigheden en kennis te tonen en nieuwe ervaringen op te doen. Gasten van een horecagelegenheid stellen steeds hogere eisen aan de producten die op tafel komen en de manier waarop zij bediend worden.’’

Het is Van Berkels vaste overtuiging dat de prijs van de producten die op tafel komen er minder toe doet. Hij krijgt in zijn opinie de steun van de floormanager van de horecabeurs Berber Nijdam. ,,Ondernemers moeten veel meer moeite doen om zich te onderscheiden. Dat kan in de aankleding van het bedrijf zitten, in de presentatie van het personeel, maar ook in het beheersen van vakkennis’’, vindt zij.

Barkeepers

Traditiegetrouw treden tijdens de beurs meer dan zeventig barkeepers aan om tot beste biertappers van Noord-Nederland te worden gekroond. Verder zijn er competities waarmee uit acht barista’s de toppers worden geselecteerd. ,,Succesvol is onze Klaar Af Kook. Talentvolle (chef)koks gaan voor de titel Beste Kok van Noord-Nederland. Smakelijke eters, notoire drinkers en onbezonnen levensgenieters kunnen tijdens de beurs hun licht laten schijnen in View from the grave, een project van beeldend kunstenares Olga Wiese’’, zegt Van Berkel.

Hij schrijft het succes van zijn beurs ook toe aan de belangrijke rol die de branche in het bieden van werkgelegenheid speelt. In de gemeente Groningen is de horeca een van de grotere werkgevers. ,,We zien dat het merendeel van de werkgevers voortdurend op zoek is naar goed geschoold personeel. Ik heb op mijn website horecagroningen.nl 109 vacatures staan. Opvallend veel. We zijn blij met de samenwerking met de Culinaire Vakschool, die goed personeel levert’’, aldus Nijdam. Mocht de groei van de beurs op weg naar het tweede lustrum doorzetten, dan blijven Van Berkel en zijn floormanager vasthouden aan de Martinikerk als locatie. ,,Ons doel voor de komende jaren is en blijft de vakbeurs te verbeteren en zeker niet te verplaatsen. Onze standhouders en bezoekers stellen het op prijs dat zij elkaar in de ambiance van een kerk kunnen ontmoeten.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.