Horecazaak Elmer’s in Groningen stopt vanwege de anderhalve meter afstand: 'Het werk was altijd een feestje'

Het pand van Elmer's.

Na tien jaar sluit Elmer’s in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen haar deuren op 1 mei. Vanwege de anderhalve meter afstand en de grootte van het pand ziet het team niet voor zich hoe ze verder kunnen gaan in het huidige pand. ,,Het werk was altijd een feestje. We hebben kerst en verjaardagen hier samen gevierd.”

Elmer’s is vernoemd naar Elmer, met het syndroom van Down. Toen bleek dat Elmer zijn affiniteit in de horeca lag, besloten zus Lotte en moeder Monique om samen een horecazaak te starten.

loading

Afstand houden

In de afgelopen tien jaar heeft het team niet alleen alle gasten verzorgd met lunches, high tea’s, en feestjes maar ook diners verzorgd voor de burgemeester en wethouders van Groningen en voor leden van de Tweede Kamer. Nu valt vanwege de coronamaatregelen het doek voor de horecazaak.

Vanwege de grootte van het pand is het namelijk niet goed mogelijk om goed afstand te houden van elkaar. ,,We zitten in een redelijk klein pand en nu alles weer open mag en anderhalve meter afstand gehanteerd moet worden, zien we gewoon niet voor ons hoe dat voor ons mogelijk is”, vertelt Lotte.

,,Daar zijn we vorig jaar in de zomer al achter gekomen. Die maanden hebben we kunnen overbruggen door op de boerderij van mijn ouders aan het werk te gaan. We weten ook niet hoe lang het afstand houden gaat duren. We kunnen maar met een hele kleine groep aan het werk, de andere helft zit dan thuis.”

Afhaalluik voor picknickmanden

En dat de helft van de groep thuis zit is lastig, vertelt moeder Monique. ,,We hebben het bijvoorbeeld geprobeerd met twee of drie deelnemers. Het was dan, vanwege de afstandsregel, niet mogelijk om ook nog gasten te ontvangen. Vorig jaar zomer hebben we nog geprobeerd om picknickmanden en crêpes te verkopen door middel van een afhaalluik, maar nét nadat het luik was gemaakt, sloeg het weer om.”

,,Die maand daarop regende het alleen maar”, voegt Lotte eraan toe. ,,We hebben een heleboel geprobeerd, het zag er ook heel gezellig uit, maar we konden er niets mee. We zijn heel creatief en kunnen veel dingen verzinnen, maar toch: je zit met de ruimte en de veiligheid”, sluit Monique af.

Veel mooie reacties

Dat het restaurant stopt, roept bij beiden veel emoties op. ,,Het is heel zonde, maar er komen zoveel mooie reacties binnen”, vertelt Monique. ,,En dat komt ook wel weer binnen, toch Lot? Er worden hele mooie dingen gezegd.”

“Ja, we gaan alles missen”, zegt Lotte. ,,Het werken met het team. We hebben zoveel leuke dingen gedaan samen. Op maandag was Elmer’s dicht voor gasten en hebben we veel geoefend en excursies gemaakt. Het was altijd een feestje in dit pand. Dat gaan we heel erg missen. En het contact met onze gasten en buurtgenoten, waarvan velen ons dierbaar zijn geworden, dat gaan we ook zeer zeker missen!”

Puntjes op de i

Alhoewel Elmer’s op deze locatie stopt, gaan Lotte en Monique met hetzelfde team elders door. Op de vraag of ze daar al iets over kunnen zeggen, reageren beiden met hetzelfde antwoord: ,,Dat komt als alles af is! We zijn druk bezig met nieuwe plannen maken en vervolgens alle puntjes op de i te zetten. En als het zo ver is, laten we het jullie graag weten!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen