Horecazaken in hartje Groningen zetten terrassen uit (maar iets bestellen zit er niet in)

Personeel van de Drie Gezusters op de Grote Markt zit klaar voor de lunch. Foto DVHN/Matthijs Sorgdrager

Horecazaken in de Poelestraat en op de Grote Markt in hartje Groningen doen dinsdag mee aan de landelijke protestactie vanwege een gebrek aan perspectief voor cafés en restaurants.

Dinsdagochtend zetten alle zaken in de Poelestraat, een van de belangrijkste uitgaansgebieden van de stad, voor het eerst 4,5 maand de terrassen uit. Vanaf 11 uur staan alle tafels, stoelen en parasols op hun plek. Maar een koffie, een biertje of iets te eten bestellen kan niet. De terrassen zijn afgezet met rood-wit lint. Horecazaken mogen nog steeds niet open, als onderdeel van de lockdown.

‘Als eerste dicht, als laatste weer open’

,,Hiermee willen we aandacht vragen voor de uitzichtloze situatie waar we al tijden in zitten”, zegt Dick Jager, eigenaar van Grand Café Time Out. ,,Als horeca gingen we als eersten dicht, op 15 oktober, en het lijkt er op dat we straks als laatsten weer een keer open mogen. Maar wanneer precies? We hebben werkelijk geen idee. Ondertussen kost het ons alleen maar geld.”

Ook horecazaken aan de Grote Markt doen mee aan de protestactie. Hier streek het eigen personeel neer op het terras. Het bar- en terraspersoneel kreeg rond het middaguur een lunch voorgeschoteld. Het is een landelijke actie van horeca, die overigens niet gesteund wordt door Koninklijke Horeca Nederland.

loading  

‘Veiliger dan in het park’

,,Laat duidelijk zijn dat wij veel begrip hebben voor de coronamaatregelen”, zegt Jager. ,,Wij willen niet dwars zijn om het dwars zijn. Maar we willen wel duidelijk maken dat we willen weten waar we aan toe zijn. Het terras openen kan absoluut coronaproof. Nu gaan de mensen met mooi weer massaal naar de parken, waar ze boven op elkaars lip zitten. Bij ons kunnen mensen een heel stuk veiliger zitten. Schuiven ze te dicht naar elkaar toe, dan zeggen we er wat van.”

De zaken aan de Poelestraat (in de volksmond heet het hier het Poeleplein) willen de terrassen tot halverwege de middag laten staan. Het personeel kondigt aan foto’s en video’s op de sociale media-accounts van de zaken te plaatsen om het publiek op de hoogte te brengen van de actie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen