Hortus in Haren tijdelijk kunstenaarsverblijf

Drie kunstenaars laten zich door de Hortus Botanicus in Haren inspireren. Zo zal Wineke Gartz daar de komende maanden geregeld komen kijken, luisteren, filmen en ook in de archieven komen spitten. Sjaak Langenberg en Rosé de Beer slapen drie keer twee weken als ‘artists in residence’ in de tuinen.

Hun eerste verblijf duurt van 25 april tot en met 6 mei. Langenberg en De Beer overnachten gedurende deze periode in tenten.

Misschien waanden ze zich er aanvankelijk wel even in de open natuur, in hun groene omgeving en het koude, barre weer. Maar ze zullen zich vooral op de mensen in de tuin richten, de honderdtwintig vrijwilligers die de planten verzorgen en de tuinen onderhouden. Wat zijn dat voor types? En hoe beleven zij de tuin?, willen ze weten.

Om daar achter te komen, interviewen ze de vrijwilligers. Die interviews, toegespitst op de thema’s natuurbeleving en gezondheid, zullen ze daarna verwerken in plantenkaartjes die getoond worden in een daarvoor neergezette kas met een klein bureau en een relaxte ligstoel. De titel van hun project is: Hortus Sanare.

Permanent kunstwerk

Sinds de Hortus Botanicus in Haren zijn wetenschappelijke functie kwijt is, zoekt de tuin nieuwe bestaansredenen. Langenberg en De Beer willen de relatie tussen de tuin en wetenschap herstellen. Ook willen ze weten of de tuin een verblijfplaats kan zijn. Eind augustus presenteren ze hun schetsen voor een permanent kunstproject dat tijdens het Jaar van de Hortus Botanicus gerealiseerd wordt.

Ook Gartz maakt een blijvend werk voor de Hortus. Vanaf 25 april zal ze veel in de tuin zijn om foto’s, video’s, documenten en verschillende indrukken te vergaren. Ze verwacht ook in de bibliotheek van de Universiteit Groningen veel materiaal en ideeën te vinden die ze voor haar uiteindelijk installatie kan gebruiken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.