Hortusbuurt blij met 34 woningen in oude school

Een opmerkelijk geluid uit de Hortusbuurt in Groningen. Bewoners van de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat en omgeving zijn blij met de komst van 34 appartementen.

De appartementen (minimaal 50 vierkante meter) voor werkende jongeren, expats en studenten komen in de oude ambachtsschool, die met de voorgevel aan de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat staat en met de achterzijde aan het Guyotplein. De school maakte ooit deel uit van het doveninstituut Guyot.

Behoed voor de sloop

De buurt prijst projectontwikkelaar Vegter, die over zijn plannen voortdurend contact heeft en serieus ingaat op kanttekeningen van het bestuur van de bewonersorganisatie HortusEbbinge en direct aanwonenden. In de recent verschenen buurtkrant steekt Teun Dijkhuis namens de bewonersorganisatie de loftrompet over de plannen. Een van de belangrijkste wensen van de buurt was inpandige ruimte voor de stalling van fietsen en strenge leefregels voor de toekomstige bewoners.

De bewonersorganisatie is vooral blij dat nu een plan van de grond lijkt te komen dat uitgaat van behoud van beide monumentale gebouwen. Elders in de wijk is ooit hetzelfde gebeurd met de voormalige Rijks HBS waarin luxe appartementen en woonhuizen zijn gerealiseerd. ,,Een mooi stukje Groningen wordt, door er een eigentijdse bestemming aan te geven, behoed voor anders onvermijdelijke sloop’’, schrijft bestuurslid Teun Dijkhuis.

Guyotinstituut

School en instituut waren eigendom van de Nederlandse Staat, die ooit het plan opvatte de rechtbank Noord-Nederland ook in deze twee complexen te huisvesten. Behoefte aan deze ruimte heeft de rechterlijke macht na reorganisaties en inkrimping niet meer. Reden voor het Rijksvastgoedbedrijf van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de beide aan elkaar gekoppelde panden te verkopen. De Ambachtsschool van het Guyotinstituut is in de stijl van de neorenaissance in 1893 gebouwd. De voorgevel is redelijk goed bewaard gebleven. Aan het plein bouwde Henri Daniel Guyot in 1790 het eerste Nederlandse doveninstituut. Het grootste deel van het naar Haren vertrokken instituut maakte aan het einde van de vorige eeuw plaats voor de nieuwe rechtbank.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.