Hospices in provincie Groningen vrezen voor professionele nachtzorg

Binnen het hospice in Stadskanaal (op de foto tijdens de opening) zijn grote zorgen over de voortgang van de nachtzorg Foto: Harry Tielman

De bestuurders van de zes hospices in de provincie Groningen maken zich zorgen over de voortgang van de professionele nachtzorg.

Ze zijn bang dat die zorg niet altijd meer gegeven gaat worden en dat dan vrijwilligers ingezet moeten worden. ,,En dat moet je niet willen, ’s nachts moet er in een hospice een professionele kracht aanwezig zijn als daar één of meer zieke mensen verblijven’’, zegt Roelof Kuik.

Hij is voorzitter van het hospice in Stadskanaal en heeft met zijn collega-bestuurders van de hospices in Winschoten, Appingedam, Hoogezand, Leek en Groningen zijn zorgen geuit in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Een brief die namens hen is geschreven door Jacqueline Tijhaar, coördinator netwerken palliatieve zorg Groningen.

Nu is het nog zo dat in die hospices elke nacht een professionele kracht aanwezig is als daar gasten verblijven. Die professionals worden geleverd door (thuis)zorgorganisaties.

Doelmatigheid in de zorg

Maar die organisaties hebben ook te maken met landelijke afspraken over ‘doelmatigheid in de zorg’. Afspraken die zeggen dat zorgvuldig en doelmatig omgegaan moet worden met de inzet van de zorg en de budgetten die zorgkantoren en zorgverzekeraars daarvoor beschikbaar stellen.

In dat kader zijn er volgens Tijhaar signalen dat de professionele nachtzorg in de hospices niet meer zo vanzelfsprekend zal zijn. ,,In een thuissituatie wordt al door zorgorganisaties gekeken of er ’s nachts wel echt een professional aanwezig moet zijn, of dat het waken bij iemand niet volstaat. Zo zal wellicht ook vaker naar hospices worden gekeken.’’

Roelof Kuik denkt dat ook. ,,We hebben al van een thuiszorgorganisatie te horen gekregen dat die de op afroepbasis mensen ’s nachts wil inzetten. Dan zouden er ‘s nachts dus vrijwilligers in het hospice moeten zijn en dat vinden we onverantwoord. We doen overdag al een flink beroep op de vrijwilligers, we kunnen niet van hen vragen dat ze ’s nachts werkzaam zijn. Alleen nog ’s nachts professionele inzet plegen op basis van afroep zou een bom onder het functioneren van hospices leggen.’’

In de brief aan het ministerie wordt daarop gewezen en gevraagd om van gedachten te wisselen over deze problematiek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen