Als Oranje donderdag tegen Oostenrijk scoort, wordt in Oberndorf door in elk geval één persoon gejuicht. Zijn naam: Johan Buter.

Hij runt in dat Oostenrijkse Alpendorpje het Hotel Penzinghof met zijn vrouw Barbara. Zij is Oostenrijkse, hij is afkomstig uit Ter Apel. ,,Als Nederland voetbalt, ben ik dan ook voor Oranje. Ja, ook als ze tegen Oostenrijk moeten’’, zo vertelt Buter vanuit het hotel.

In Ter Apel runde hij een makelaardij. Een familiebedrijf dat hij had overgenomen van zijn vader. De grote ommekeer in zijn leven kwam aan het eind van de vorige eeuw. Op vakantie in Oostenrijk, logeerde hij toen in het Hotel Penzinghof. Hij verloor er zijn hart. Hij werd verliefd op Barbara, telg van de familie die de zaak runde. Zijn liefde en enkele jaren later trouwden ze.

Hij verloor zijn hart

Buter hield nog jaren zijn bedrijf in Ter Apel, reisde dus veel op en neer. Maar in 2010, het jaar waarin Oranje de finale van het wereldkampioenschap tegen Spanje verloor, koos hij voor Oostenrijk en zijn vrouw. Hij verkocht zijn makelaardij en vertrok naar de Alpen.

Het leven daar bevalt hem prima, zo vertelt hij. ,,Al was het afgelopen jaar natuurlijk moeilijk vanwege de coronacrisis. Maar nu zijn de regels weer versoepeld. Een onderlinge afstand geldt nog wel, van een meter, maar we zijn gelukkig al weken weer volgeboekt. Met veel gasten uit Duitsland en ook een echtpaar uit Emmen.’’

Beeldscherm

Als die Drenten er donderdagavond nog zijn, zullen ook zij juichen als Oranje . ,,Ik zal dat ook doen’’, stelt Buter. ,,We hebben in de lounge van het hotel een groot beeldscherm waar de wedstrijden door onze gasten worden bekeken. Het Europees Kampioenschap leeft hier zeker wel. Ik ben zelf geen uitgesproken voetballiefhebber maar als Nederland speelt, kijk ik. Mijn voorspelling? Als Arnautovic bij Oostenrijk had meegedaan, had ik 1-1 gezegd. Maar nu hij is geschorst, denk ik dat Oranje wint.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen