Houdt Groningen geothermie toch in beeld voor als toekomstoplossing?

Dat de gemeente Groningen vorig jaar is gestopt met plannen voor geothermie, wil niet zeggen dat de stad haar vergunning voor geothermie inlevert.

De kwestie is actueel omdat de vergunning eind mei verloopt. Het ministerie van economische zaken verleent de vergunningen voor vijf jaar. De huidige was vorig jaar overgezet van de gemeente op de naam van dochterbedrijf WarmteStad die met geothermie een warmtenet wilde runnen.

Als Groningen geen verlenging aanvraagt, komen andere gegadigden in aanmerking. Commerciële bedrijven hadden eerder wel oren naar geothermie in Groningen. Een vergunning geeft het alleenrecht op het boren naar aardwarmte in een bepaald gebied. De houder hoeft geen ruggespraak te houden met lokale autoriteiten.

Regie houden op eigen bodem

Het verlengen van de vergunning is nodig als Groningen de regie op geothermie in eigen hand wil houden. De stad kan zo ook in gesprek blijven met landelijke instellingen als het Staatstoezicht op de Mijnen. Die zit volgens een medewerker van de gemeente alleen met vergunninghouders aan tafel.

De gemeenteraad moet bepalen hoe de stad met geothermie omgaat. Experts verwachten in de toekomst nieuwe gebruiksmogelijkheden. Raadsleden werden deze week bijgepraat over de situatie. Ze kregen te horen dat er technische ontwikkelingen zijn waar Groningen in de toekomst mogelijk wat mee kan. Het zijn gesloten systemen die minder diep gaan dan wat WarmteStad vorig jaar van plan was.

Regelgeving wordt ook duidelijk

Binnen twee jaar verwacht Groningen bovendien duidelijke wet en regelgeving over veiligheid en aansprakelijkheid van geothermie. ,,In Groningen duurt dat vanwege het aardgasveld misschien wat langer, maar het komt eraan en dat is belangrijk. Geothermie staat nu nog in de kinderschoenen. Voor initiatiefnemers en toezichthouders bestaan nu nog geen duidelijke richtlijnen’’, vertelde een energie projectmanager van de gemeente.

Groningen vroeg destijds voor de hele stad een vergunning aan, maar kreeg vanwege het aardgasveld alleen een vergunning voor Zernike. Heet water van 3 kilometer diepte zou een waterleidingnet op temperatuur brengen. Dat was groot genoeg om tienduizend huizen te verwarmen. Na een waarschuwing van Staatstoezicht op de Mijnen zette Groningen een streep door het plan. Of dat met de nieuwe regelgeving ook was gebeurd, is onduidelijk.

Warmtenetten onmisbaar

Warmtenetten komen bij maatschappelijke kosten-batenanalyses als aardgasvervanger als beste uit de bus in wijken met een dichte bebouwing (driehonderd huishoudens per hectare) en veel warmtegebruik. In Groningen zijn dat onder meer de binnenstad en noordelijke stadswijken.

WarmteStad wil het warmtenet alsnog uitrollen en eerst op aardgas laten draaien. Het bedrijf zoekt nog een duurzaam alternatief. Dat moet in 2020 draaien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.