Houten kubussen voor asielzoekers in Stad

Het nieuwe asielzoekerscentrum naast het voormalig Suikerunieterrein in Groningen wordt opgebouwd uit houten kubuswoningen. Het krijgt plek voor 600 vluchtelingen.

Na tien jaar kunnen de blokwoningen gebruikt worden voor sociale huur of als studentenwoning. Eind dit jaar is het centrum naar verwachting klaar.

Het plan komt van de Groninger bedrijven Rizoem en Friso Bouwgroep. Zij ontwikkelen het gebied aan de Energieweg en verhuren het vervolgens aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De kubuswoningen zijn ontwikkeld door het Groninger architectenbureau Onix NL.

De verhuurperiode is tien jaar. De woningen zijn daarna eventueel te veranderen en te verplaatsen. Wethouder Roeland van der Schaaf: ,,Het mooie is dat je ze kunt combineren en zo bijvoorbeeld een veel grotere woning kunt maken.’’ Hij ziet het ook als mogelijkheid om de blokwoningen een plek te geven op het oude Suikerunieterrein.

De grond blijft van de gemeente. De ontwikkelaars krijgen het in erfpacht. Zij verhuren de grond weer aan het COA. De ontwikkelaars hebben een aanvraag bij de gemeente gedaan voor een lening. Van der Schaaf: ,,We gaan bekijken of dat kan, maar we staan er positief tegenover.’’

De houten woning van Onix NL, de zogeheten Cubestee, bestaat al langer en wordt hier en daar al gebruikt. Het basismodel is 6x6x6 meter. De woningen zijn schakelbaar en stapelbaar, waardoor verschillende modellen gebouwd kunnen worden.

Plan is om op het terrein aan de Groninger Energieweg twee grote gemeenschappelijke gebouwen in het midden te plaatsen. Daaromheen komen de kleinere woningen.

Het stadsbestuur is blij dat lokale ondernemers op deze manier betrokken zijn en denkt dat het centrum op deze manier een ‘vriendelijke aanblik’ krijgt. De woningen zouden van hoge kwaliteit zijn. ,,Het is een beproefd concept’’, zegt wethouder Van der Schaaf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.