Houtsnippers over Winschoter graven uitgestrooid

Bergen houtsnippers liggen op graven. Onkruid schiet door de grindpaden, voertuigen hebben diepe sporen aan grafkanten achtergelaten waardoor deze inzakken.

Geen visitekaartje

De begraafplaats Winschoten aan de Hofstraat is bepaald geen visitekaartje. Bezoekers die er regelmatig komen klagen dan ook steevast over het gebrek aan onderhoud. Al bij de entree zie je op de paden takkenbossen liggen. Op de paden tussen de graven op het oudste gedeelte staan de paardenbloemen in slagorde opgesteld. Het kappen van een boom heeft duidelijk zichtbare schade achtergelaten. Het hout is op sommige grafzerken gevallen, waardoor grafstenen zijn vernield.

Geert Holsteen staat bij het graf van zijn moeder, maar heeft deze morgen meer oog voor de in zijn ogen ‘troosteloze bende’ op de begraafplaats. Hij vindt het niet kunnen dat een begraafplaats er zo slecht onderhouden bijligt en heeft dit ook gemeld op het stadhuis in Winschoten.

Geen vast team

De gemeente Oldambt heeft twaalf begraafplaatsen. De begraafplaats aan de Hofstraat is met afstand een van de slechtst onderhouden. Het onderhoud wordt uitgevoerd door de gemeente Oldambt en mensen van werkvoorzieningschap Synergon. Daar waar op andere begraafplaatsen in Oldambt een vast team zit, is dat niet het geval aan de Hofstraat. De personele invulling wisselt nogal, weet Synergon directeur André de Wit. Hij schrikt van het beeld dat wordt geschetst.

Na een korte schouw op de begraafplaats hebben wethouder Ricky van den Aker (CDA) van de gemeente Oldambt en De Wit afgesproken dat de houtsnippers nog deze week worden weggehaald. ,,De snippers hebben er te lang gelegen”, erkent De Wit. Over de staat van het onderhoud zegt hij ‘dat het altijd een kwestie is van zoeken naar het juiste evenwicht’. ,,Daarbij speelt ethiek een belangrijke rol. Wat voor de een acceptabel is, is voor de ander een doorn in het oog.”

Onkruid

Van den Aker erkent dat de hoeveelheid onkruid te maken heeft met het verbod op het bestrijdingsmiddel glysofaat. ,,We moeten nu kijken hoe we het onkruid het beste kunnen bestrijden.” Ze geeft aan dat de gemeente voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei de graven van de oorlogsslachtoffers in elk geval schoon heeft. Reden om het onderhoud bij te stellen ziet ze niet direct.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.