Hovenier: ‘Geen paniek om dorre, gele gazons’

Het is heerlijk toeven in de tuin met dit mooie zomerweer. Maar een groen gazon, vergeet het maar. Door de aanhoudende droogte is er niet veel meer over dan een dorre, gele vlakte. Komt het deze zomer nog goed met het gras?

Geen paniek, reageert hovenier Albert de Wit van Van Dijk Tuinen in Groningen. Hij zit veertig jaar ‘in het vak’ en laat desgevraagd weten dat gras best tegen een stootje kan. ,,Al moet deze droogte niet nog een maand aanhouden want dan kan het wel problematisch worden. Het is dit jaar wel extreem’’, nuanceert hij meteen.

Regen

De enige remedie tegen de geelgekleurde gazons is - logisch - een flinke plens regen. Ook sproeien helpt, al staat dat haaks op de herhaalde verzoeken van waterbedrijven om spaarzaam om te gaan met water.

De Wit: ,,Elke dag sproeien heeft geen zin. Mijn advies zou zijn om het eens in de twee à drie dagen flink nat te maken en daarna twee dagen niks te doen. Het water moet de kans krijgen om goed de grond in te zakken.’’

De Wit verwacht dat het gras zich vanzelf herstelt. ,,Kijk in augustus maar eens weer. En zitten er dan kale plekken tussen dan kun je er altijd nog een handje graszaad bij gooien.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.