Huh? Groningen telt 514 kapperszaken en schoonheidssalons. Wat is er aan de hand?

De politie houdt donderdagmiddag een grote controle onder kapperszaken, massage- en schoonheidssalons. Foto:Shutterstock

In de binnenstad van Groningen is donderdagmiddag een grote controle-actie gehouden bij kapperszaken, massage- en schoonheidssalons.

Een aantal zaken in de Nieuwe Ebbingestraat kreeg bezoek van teams van de politie, Belastingdienst, gemeente en de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In deze straat van 700 meter lengte zitten zestien kappers- en schoonheidssalons.

De Belastingdienst en inspectie SZW doen onderzoek naar de bedrijfsvoering en administratie van bedrijven. De gemeente controleert of er uitkeringsgerechtigden onterecht aan het werk zijn. De inspectie SZW kijkt wie er daadwerkelijk werkt en ook formeel op de loonlijst staat.

Vraagtekens aantal salons

Aan de actie werken twintig controleurs mee. In Groningen stijgt de ‘beautybranche’ jaarlijks met een twintigtal nieuwe zaken, terwijl het bewonersaantal niet gelijkmatig meestijgt. De controlerende instanties vragen zich af waar al die omzetten vandaan komen.

„Uit een analyse van augustus vorig jaar blijkt dat de gemeente Groningen 514 kapperszaken en schoonheidssalons telt”, zegt Hans Coenraads, woordvoerder van het Groninger stadsbestuur. De vrees is dat misdaadgeld via schimmige zaakjes de bovenwereld bereikt.

Integrale controle

„Als er zoveel kapperszaken in één straatje zitten, dan roept dat vragen op. Die kan je het beste beantwoorden door gezamenlijk te kijken welke informatie allemaal bekend is én ter plekke nader onderzoek te doen als onderdeel van integrale controle.”

Coenraads benadrukt dat de zaken alleen gecontroleerd worden. Ze worden formeel nergens van verdacht.

Witwassen

De schoonheidsbranche leent zich volgens politie, justitie en gemeenten goed voor het camoufleren van ‘fout geld’. Door zwart geld als omzet aan te slaan op de kassa in een kapperszaak, schoonheidssalon of nagelstudio kan misdaadgeld worden witgewassen.

Klandizie is makkelijk te ‘faken’ in een administratie en moeilijk te controleren voor instanties. Alleen met observaties kan de belastingdienst bewijzen dat een zaak in werkelijkheid amper klandizie heeft. Maar dat is erg arbeidsintensief; inspecteurs moeten dan dagenlang een winkel in de gaten houden.

Bijl aan integriteit

Winkels die ogenschijnlijk floreren terwijl er zelden klandizie binnenstapt, kapperszaken die tonnen omzet draaien met slechts twee stoelen, horecazaken die gigantische omzetten maken maar amper bier kopen en jongeren die rondrijden in peperdure bolides zijn voorbeelden van criminele ondermijning. Dat is oneerlijke concurrentie voor nette bedrijven, en zet de bijl aan de maatschappelijke integriteit, waarschuwen de instanties.

Ook in andere plaatsen zijn recent soortgelijke controles geweest, zoals Apeldoorn en Breda. Ook daar vonden de bestuurders dat er wel opvallend veel kappers-, zonne- en nagelstudio’s waren in een klein gebied.

De controle van kapperszaken in Apeldoorn, eind vorig jaar, ontlokte een boze reactie van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie. Die sprak van het over één kam scheren van alle zaken, terwijl er nog geen bewijs was gepresenteerd.

Witwassen drugsgeld

Volgens onderzoekers zijn niet alleen kapperszaken ‘handig’ voor het witwassen van misdaadgeld. Ook wordt soms met gefronste wenkbrauwen gekeken naar het bestaansrecht van belwinkeltjes, ijssalons, autoverhuurbedrijven en horecazaken.

Volgens bronnen worden sommige van dergelijke bedrijven in Groningen in verband gebracht met drugsgerelateerde criminaliteit; verdiend geld uit de drugswereld wordt er witgewassen.

Later een uitgebreide reportage.

menu