Doktersdienst Groningen in verlegenheid door tweet van huisarts over corona: 'Dit is misleidend'

Foto: Sikkom

'Ik ben huisarts. Ik heb vanavond avonddienst op de enige coronapost van de hele provincie Groningen gedaan. Er waren de hele avond nul coronapatiënten.' Huisarts Rutger Hempel plaatste dit maandagavond laat op Twitter. Zijn werkgever zit ermee in de maag en Doktersdienst Groningen neemt afstand van het schrijven: ,,Het is misleidend."

De tweet wordt opgepikt door corona-ontkenners en wordt aangevoerd als bewijs dat het virus een grote hoax is.

De werkgever van de dokter vindt de tweet misleidend, omdat het bericht zou suggereren dat er weinig aan de hand is. De arts had dienst in een speciale coronapost. „Dat daar nul patiënten waren, zegt niks over het beeld in Groningen", zegt woordvoerder Marian Blaauw van de Doktersdienst.

De huisarts had dienst op een coronapost die speciaal in het leven is geroepen voor mensen die vanwege andere klachten in het weekend of 's avonds een huisarts moeten hebben en tegelijk bijvoorbeeld verkouden zijn. Blaauw: ,,Uit voorzorg willen we die mensen scheiden van onze normale stroom patiënten." Dat nul patiënten zich daar melden zegt dus weinig over het coronabeeld in Groningen.

Mensen die bellen omdat ze last hebben van coronaverschijnselen worden volgens de woordvoerder telefonisch geholpen. ,,Of er gaat een huisarts naartoe in volledig beschermende kleding. Maar ze komen dus niet uit bij de coronapost waar Rutger aan het werk was. Dat daar nul patiënten waren, zegt dus niks over het beeld in Groningen."

'Nul leugens verspreid'

Om zijn opmerking kracht bij te zetten, deelt de arts zijn volledige achternaam met initialen, opdat iedereen hem kan controleren in het BIG-register. 'Nul leugens verspreid', voegt hij daar aan toe.

In het register komt de huisarts inderdaad voor. Google weet dat hij werkzaam is bij Huisartsenpraktijk De Kern in Haulerwijk. Daar zijn ze niet blij met de tweet.

Drie dagen geleden namen ze al publiekelijk afstand van Berber Pieksma. Op Twitter had Pieksma, die als huisarts werkzaam is bij De Kern, zich erg kritisch uitgelaten over het corona- en vaccinatiebeleid. Dat werd een redelijke storm op social media en in de Friese pers.

'De tweet is suggestief'

En nu gaat Hempel, die nog maar net als huisarts werkzaam is bij de praktijk, los op Twitter. Praktijkmanager Bernard Nieborg zit ermee in zijn maag. ,,Ik heb Rutger net aan de telefoon gehad. Volgens hem wordt zijn tweet anders gelezen en opgepakt dan hij bedoelde. Feitelijk klopt het wat hij stelt. Hij had dienst op de coronapost Groningen en daar waren gisteravond geen patiënten met corona."

(Tekst loopt door onder de tweet)

Maar dat zegt volgens Nieborg niks over het totale coronabeeld in de regio, wat nu wel wordt gesuggereerd op Twitter en door media als NineforNews. ,,De tweet is suggestief en koren op de molen voor mensen die corona en het beleid in twijfel trekken, terwijl wij daar in de praktijk juist uiterst serieus mee omgaan", aldus Nieborg. ,,Rutger vertelde tijdens het sollicitatiegesprek en zojuist nogmaals dat hij ook alle maatregelen in acht neemt en steunt."

Huisarts trekt coronamaatregelen vaker in twijfel

Zelf wil de huisarts niet aan de telefoon komen. Volgens Nieborg heeft hij geen behoefte aan contact met de media. Dat is spijtig, want afgaande zijn Twitterleven, dat op 5 december 2020 begon met een tweet over 'de echte geschiedenis van Zwarte Piet' van Cultuurondervuur.nl en verder doorspekt is met uiterst rechtse standpunten over immigratie, trekt de huisarts de coronamaatregelen vaker in twijfel.

Zo retweette hij maandag een tweet van Baudet waarin de leider van FvD stelt dat lockdowns en mondkapjes niet werken. Dat lijkt niet echt op steunen van de maatregelen. Dat vindt de praktijkmanager, als hij daarmee wordt geconfronteerd, ook. ,,Ik heb bij de sollicitatie niet zijn hele Twitter gescreend, Maar nu ik daar doorheen blader ontstaat een bepaald beeld waardoor het logisch is dat de tweet zo wordt gelezen en opgepikt. Ik wil me niet bemoeien met de persoonlijke politieke voorkeur van artsen, maar ik zit hiermee enorm in mijn maag."

Geen gevolgen voor de huisarts

Hoewel de tweet als misleidend wordt gezien door de Doktersdienst, heeft het verder geen gevolgen voor de huisarts. Barth Nieman, directeur van de Doktersdienst in Groningen: ,,We hebben 600 huisartsen in de provincie, die kunnen we niet allemaal controleren of aanspreken op hun Twittergedrag. Daarbij komt dat ook een huisarts recht heeft op vrijheid van meningsuiting, ook al vinden we de tweet misleidend."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus