Huisartsen en zorginstellingen bestellen opnieuw minder griepprikken

De animo voor de griepprik is dit jaar weer iets lager dan voorgaande jaren. Huisartsen en zorginstellingen hebben ruim 3,1 miljoen griepprikken besteld en dat is iets minder dan vorig jaar, laat het rijksinstituut RIVM weten.

Al sinds 2009 daalt het aantal Nederlanders dat zich laat inenten tegen de jaarlijkse wintergriep telkens iets. Alle Nederlanders van 60 jaar en ouder en iedereen met een chronische ziekte krijgt de prik via zijn huisarts aangeboden.

Bovendien wordt personeel van ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen geadviseerd zich te laten prikken, om zo besmettingen van patiënten te voorkomen. Veel bedrijven bieden de prik ook aan aan hun personeel om zo het ziekteverzuim terug te dringen.

Jaarlijkse vaccinatieronde

De grootste werkgever in het Noorden, het UMC Groningen, begon maandag met de jaarlijkse vaccinatieronde. Met grote reclameborden in centrale ruimte wordt personeel dringend opgeroepen zich te laten prikken. Dat doet altijd maar een kleine minderheid van het personeel. Al enkele jaren is de vaccinatiegraad in het UMCG slechts zo’n 17 procent.

,,We willen er naar toe dat een griepvaccinatie de norm wordt’’, stelt woordvoerder Marjolein Bogaards van het UMCG. Dit jaar heeft de raad van bestuur besloten 1 euro te doneren aan Artsen zonder Grenzen voor iedere gevaccineerde UMCG-medewerker.

,,Hoe meer medewerkers zich laten vaccineren, hoe kleiner de kans dat onze patiënten tijdens hun verblijf in het UMCG geïnfecteerd worden met het griepvirus.’’

Daling

Vorig jaar is tijdens de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne 18,4 procent van de Nederlandse bevolking gevaccineerd, blijkt uit onderzoek van het insituut Nivel. Van de doelgroep met een hoog risico is 53,5 procent gevaccineerd.

Dat is opnieuw een daling, in 2015 was de vaccinatiegraad in de risicogroepen nog 55,9 procent. Mensen laten zich minder vaccineren omdat de prik een aantal jaren geleden niet precies overeenkwam met het meest heersende virus.

Dat virus verandert namelijk elk jaar. Ook speelt mee dat mensen die verder gezond zijn het nut er niet zo van inzien, zoals een belangrijk deel van de 60-plussers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.