In de provincie Groningen zijn de huisartsen er in geslaagd bijna alle geleverde AstraZeneca-vaccins in de armen van zestigers te zetten. Drenthe volgt.

De koelkasten die eerder nog vol vaccindoses zaten, zijn inmiddels bijna leeg, zegt Paul Rademaker, voorzitter van de huisartsen in de provincie Groningen. ,,Dat geldt voor onze praktijk in Grijpskerk, maar ook bij de collega’s in andere delen van de provincie is de boel zo goed als op”, weet Rademaker. ,,Het betekent dat we heel veel patiënten hebben kunnen motiveren toch hun prik te komen halen.”

De huisartsen gebruiken AstraZeneca, het vaccin dat de afgelopen maand het meest onder vuur lag. In zeer zeldzame gevallen kan als bijwerking trombose met een tekort aan bloedplaatjes optreden. Dit risico is groter bij jongere mensen en dan met name bij vrouwen. Dit is de reden dat in Nederland besloten is AstraZeneca voorlopig alleen aan 60-plussers te geven.

Omdat huisartsen eerder ook risicopatiënten jonger dan 60 zouden inenten, kregen ze vaak meer vaccin geleverd dan ze kwijt konden in de armen van patiënten van 60 tot en met 64 jaar. Om verspilling te voorkomen, zijn de afgelopen weken ook veel 65-, 66- en 67-jarigen (en soms nog ouder) door de huisarts benaderd om een prik met het Oxford-vaccin te komen halen. ,,In Grijpskerk hebben we zo haast alle 60- tot en met 67-jarigen hun eerste prik kunnen geven”, zegt Rademaker. ,,Het opkomstpercentage is gewoon heel hoog.”

Naar de huisarts of toch de GGD?

De categorie 65- tot en met 69-jarigen zit in een vreemde positie. Zij zijn (of worden nog) dus deels door hun huisarts geprikt met AstraZeneca-overschot, maar kunnen ook elk moment een uitnodiging voor een vaccinatie verwachten op een priklocatie van de GGD met het vaccin van Pfizer. Mensen geboren in 1953 en 1954 zijn deze week aan de beurt voor een uitnodiging bij de GGD, volgende week is dat de jaargang 1955.

,,We gaan heel snel toe naar het moment dat iedereen tussen de 60 en de 100 die dat wil zijn eerste prik erop heeft zitten”, vat Rademaker de situatie samen.

Ook Gerard Germs van huisartsengroeppraktijk Hommesplein in Winschoten is tevreden over het verloop van het vaccineren door zijn praktijk. Van de leeftijdsgroep 60-64 jaar besloot volgens Germs ,,zo’n 10 procent” het vaccin niet te nemen. In totaal heeft de praktijk 576 prikken gezet, waarvan 115 in de armen van 65- tot en met 67-jarigen, die zijn benaderd door de praktijk. ,,We hebben nu nog een beetje vaccin over, bedoeld voor de 20 zestigers die de afgelopen weken corona hebben gekregen en dus nog niet geprikt konden worden”, zegt Germs. ,,Dit groepje is op 12 mei alsnog aan de beurt.”

Drenthe volgt

Zo ver als de huisartsenpraktijken in Groningen zijn met het vaccineren van zestigers, zo ver zijn ze in Drenthe vaak nog net niet. Dat heeft te maken met het moment waarop de vaccins geleverd zijn. In Drenthe was dat weliswaar eerder (vanaf vrijdag 2 april), maar die levering was vooral bedoeld voor de 63- en 64-jarigen. In Groningen kregen de huisartsen de vaccins een week later, maar dan wel direct voor de hele groep 60- tot en met 64-jarigen. In Drenthe hebben ze de afgelopen week de rest van de doses geleverd gekregen, waarmee een groot deel van de resterende zestigers alsnog geprikt kan worden.

De publiciteit rond AstraZeneca en de complexiteit van de prikoperatie - wie is er nu precies aan de beurt en waar? - zorgt al weken voor zeer veel telefoontjes naar de huisartsenpraktijken in de provincies. ,,Is het wel veilig, horen we veel”, zegt de assistent van huisartsenpraktijk De Venen in Stadskanaal. ,,Anderen zijn nog niet aan de beurt, maar willen wel graag een prik. En sommigen hebben een uitnodiging voor een vaccinatie bij de GGD, maar willen naar ons. Het is héél druk op de lijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen