Huisartsenpost Delfzijl -voorlopig- gered, Leek en Hoogezand wel dicht

De huisartsenpost in Delfzijl is voorlopig gered. De post in Hoogezand gaat wel dicht en die in Leek doordeweeks ook.

Dat staat in een aangepast voorstel van de Doktersdiensten Groningen, waarover alle huisartsen in de provincie voor 7 november hun stem mogen uitbrengen. De Doktersdienst stelde eerst voor de post in Delfzijl net als die in Leek doordeweeks helemaal te sluiten. Nu is het voorstel in Delfzijl ‘s avonds nog open te blijven tot 21 uur.

Scheemda voldoet niet

Tegen het plan Delfzijl te sluiten kwam protest van de huisartsen in de regio Appingedam/Delfzijl en de gemeentebesturen. In het aangepaste voorstel zegt directeur Ine Scholten van de Doktersdienst dat de nieuwe post in het ziekenhuis in Scheemda het te druk krijgt als Delfzijl en Hoogezand dicht gaan. ,,Er zijn signalen dat de post in Scheemda te klein is en nog niet goed voldoet’’, schrijft Scholten. ,,Ik wil eerst meer ervaring opdoen met de post Scheemda voordat ik een definitieve beslissing neem over sluiting van de post Delfzijl.’’

Sluiting van Delfzijl zou volgens haar ook voor te veel maatschappelijke onrust zorgen. De post in Leek kan volgens haar wel dicht. ,,De regio Leek is minder kwetsbaar.’’

Huisartsen te druk

Reden voor de sluitingen is dat huisartsen het te druk krijgen met de avond-, nacht- en weekenddiensten bij de huisartsenposten, naast hun gewone werk. Er is een tekort aan waarnemers. Binnen Groningen speelde bovendien dat de huisartsen in de stad minder diensten hoefden te draaien dan die in de provincie. Dat wordt in dit voorstel rechtgetrokken.

Meer verpleegkundig specialisten

Daarnaast is er een plan om samen met de Dokterswacht Friesland en Centrale Huisartsendienst Drenthe een contract te sluiten met waarnemende huisartsen dat ze minimaal een aantal diensten moeten draaien. Bovendien wordt geprobeerd vaker verpleegkundig specialisten in te zetten in plaats van huisartsen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.